crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 765660

Disertacija

Autor: Zibar, Karin
Naslov: Povezanost plazmatske koncentracije peptida 1 sličnog glukagonu i čimbenika rasta fibroblasta-21 s regulacijom glikemije, lipidemijom i mikrovaskularnim komplikacijama u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1.
( The relationship of plasma concentrations of glucagone-like peptide 1 and fibroblast growth factor-21 with glucoregulation, lipidemia and microvascular complications in diabetes mellitus type 1 individuals. )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 16.03.
Godina: 2015
Stranica: 168
Mentor: Smirčić Duvnjak, Lea
Ključne riječi: peptid 1 sličan glukagonu; čimbenik rasta fibroblasta-21; šećerna bolest tipa 1
( glucagon-like peptide 1; fibroblast growth factor-21; diabetes mellitus type 1 )
Sažetak:
Cilj. Ispitati povezanost koncentracija peptida 1 sličnog glukagonu (GLP-1) i čimbenika rasta fibroblasta-21 (FGF-21) s glikemijom, lipidemijom i mikrovaskularnim komplikacijama u osoba sa šećernom bolesti tipa 1 (ŠBT1). Analizirati međuodnos GLP-1 i FGF-21 te ispitati povezanost GLP-1 i FGF-21 s inzulinskom rezistencijom (IR), metaboličkim sindromom (MS), glukagonom i dnevnom dozom inzulina. Usporediti koncentracije GLP-1 i FGF- 21 između osoba sa ŠBT1 i zdravih kontrolnih ispitanika. Metode i ispitanici. U 30 osoba sa ŠBT1 te 10 zdravih ispitanika izmjerene su plazmatske koncentracije GLP-1 i FGF-21 postupkom ELISA. Podaci su analizirani pomoću statističkog programa SPSS 15.0, a značajnost je prihvaćena na razini P<0, 05. Rezultati. Viša koncentracija GLP-1 je bila statistički značajno neovisno povezana s nižom glikemijom natašte te s nižom koncentracijom ukupnog kolesterola. Viša koncentracija GLP-1 nije bila povezana s nižom prevalencijom dijabetičke nefropatije i dijabetičke retinopatije, a bila je povezana s nižom prevalencijom dijabetičke neuropatije. Niža koncentracija bazalnog FGF-21 je bila statistički značajno neovisno povezana s boljom regulacijom glikemije. Koncentracija FGF-21 nije bila povezana s parametrima lipidemije. Niža koncentracija FGF-21 nije bila povezana s nižom prevalencijom dijabetičke nefropatije i dijabetičke retinopatije, međutim, nađena je razlika u koncentraciji FGF-21 s obzirom na različite stupnjeve dijabetičke neuropatije, a istodobno ovisno i o inzulinskoj osjetljivosti (IO). U bolesnika s većom IO viši stupanj dijabetičke neuropatije bio je praćen većom koncentracijom FGF-21. Nije nađena povezanost GLP-1 s FGF-21 ni GLP-1 s glukagonom. Postprandijalni FGF-21 je pozitivno korelirao s bazalnom vrijednosti glukagona. Statistički značajno veći GLP-1 nađen je u osoba s MS. Osobe s većom koncentracijom FGF-21 imale su statistički značajno veću IO. Nije nađena povezanost GLP-1 i FGF-21 s dnevnom dozom inzulina. Osobe sa ŠBT1 su imale statistički značajno niže bazalne koncentracije GLP-1 i FGF-21 u odnosu na zdrave kontrolne ispitanike. Zaključak. Veća koncentracija GLP-1 je bila neovisno povezana s nižom glikemijom natašte te s nižom koncentracijom ukupnog kolesterola. Niža koncentracija FGF-21 je bila povezana s boljom regulacijom glikemije, dok nije bila povezana s boljim lipidnim profilom. Nađena je devijacija bazalnih koncentracija GLP-1 i FGF- 21 oboljelih od ŠBT1 u odnosu na zdrave ispitanike. Temeljem rezultata prikazanog istraživanja s velikom se vjerojatnošću može zaključiti da GLP-1 i FGF-21 imaju značajnu ulogu u patofiziologiji ŠBT1. Stoga je uz postojeću inzulinsku terapiju moguć na njima temeljen budući terapijski doprinos i u osoba sa ŠBT1.
Projekt / tema: 045-1080230-0516
Izvorni jezik: HRV
Upisao u CROSBI: Karin Zibar (karin.zibar@student.mef.hr), 17. Lip. 2015. u 06:56 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4