crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 766019

Knjiga

Autori: Horbec, Ivana
Naslov: Zdravlje naroda - bogatstvo države. Prosvijećeni apsolutizam i počeci sustava javnoga zdravstva u Hrvatskoj
( The Health of the People – The Wealth of the State. Enlightened Absolutism and Beginnings of the Public Health Care System in Croatia )
Vrsta knjige: monografija
Izdavač: Hrvatski institut za povijest
Grad: Zagreb
Godina: 2015
Stranica: 377
ISBN: 978-953-7840-41-9
Ključne riječi: Povijest javnog zdravstva; hrvatska povijest; povijest uprave; Habsburška Monarhija; povijest visokog školstva
( History of public health; Croatian history; history of administration; history of higher education; Habsburg Monarchy )
Sažetak:
Knjiga predstavlja studiju o razvoju sustava javnoga zdravstva u hrvatskim zemljama pod habsburškom vlašću tijekom druge polovice 18. stoljeća, odnosno tijekom vladavine Marije Terezije (1740.-1780.), Josipa II. (1780.-1790.) i Leopolda II. (1790.-1792.). Vladavina prosvijećenoga apsolutizma karakteristična za navedene vladare odlučujuće je utjecala na formiranje protomodernih društvenih struktura u Habsburškoj Monarhiji, tijekom kojega procesa država preuzima ključnu ulogu u organizaciji i oblikovanju sustava javnoga zdravstva te postavljanju kriterija za obavljanje medicinske prakse. U navedenom je razdoblju formirana mreža institucija posvećena brizi o zdravstvu, medicinska su znanja postala široko primijenjiva te je medicinska skrb postala dostupnija i kvalitetnija, ali je i pristup pacijentu postajao sve manje individualan, a sve više standardiziran. Povijesni procesi razvoja državne uloge u zdravstvenim pitanjima na području hrvatskih zemalja postavljeni su u kontekst širih europskih povijesnih procesa te su analizirani čimbenici uspjeha, ali i razlozi neuspjeha državnih regulativa, s namjerom da oni, upravo na primjeru javnoga zdravstva kao elementa državne uprave koji se odnosi na najširi krug stanovništva, ukažu na elemente suodnosa državnih institucija i pojedinačnih interesa važnih i za percepciju današnje uloge države, ali i pomognu razumijevanju intelektualnih transfera između sveučilišnih centara i prostora koji su društveno i politički tada smatrani „periferijom“. Analiza je rađena na temelju arhivske građe pohranjene u Hrvatskom, Austrijskom i Mađarskom državnom arhivu, kao i na temelju tadašnje zdravstvene zakonodavne regulative. Središte analize predstavlja Opći zdravstveni pravilnik iz 1770., prvi obuhvatniji normativni akt na polju javnoga zdravstva u Zemljama Krune Sv. Stjepana, koji se u knjizi donosi u prijevodu na hrvatski jezik. Pojedine teme obrađene u knjizi obuhvaćaju analizu idejnih temelja na kojima je počivao angažman državnih struktura u polju javnoga zdravstva, prikaz razvoja javnozdravstvenih institucija, postanak i organizaciju Sanitarnoga kordona, mogućnosti medicinske naobrazbe u Habsburškoj Monarhiji te razvoj visokoškolskoga sustava za medicinske praktičare, analizu zakonodavnih okvira razvoja pojedinih medicinskih struka, stanje i razvoj bolnica te analizu ideje „medicinske policije“ i napore državnih struktura na polju zdravstvenoga prosvjećivanja.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstvena
Znanstvena područja:
Povijest
Upisao u CROSBI: Ivana Horbec (ihorbec@misp.isp.hr), 18. Lip. 2015. u 16:05 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4