crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 766933

Zbornik radova

Autori: Buljan Flander, Gordana; Matešković, Dragana
Naslov: Razotrkivanje seksualnog zlostavljanja - stigma ili šansa za dijete?
( Disclosure of sexual abuse - a stigma or a opportunity for a child? )
Izvornik: Zbornik priopćenja sa stručnih skupova pravobraniteljice za djecu - ''Dijete u pravosudnom postupku'' / Filipović, Gordana ; Osmak Franjić, Davorka (ur.). - Zagreb : Pravobranitelj za djecu , 2012. 25-31 (ISBN: 978-953-7790-03-5).
Skup: ''Dijete u pravosudnom postupku - Primjena Europske konvencije o ostvarivanju dječjih prava''
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 2012.
Ključne riječi: seksualno zlostavljanje; stigma; kazneni postupak; svjedočenje
( sexual abuse; stigmatization; criminal proceeding; testimony )
Sažetak:
Najnoviji svjetski podaci govore da je svako peto dijete seksualno zlostavljano. Slično pokazuju i naši rezultati dobiveni na uzorku djece iz svih dijelova Hrvatske, prema kojima je 18, 1% djece tijekom svog djetinjstva doživjelo neki oblik seksualnog zlostavljanja. Otkrivanje seksualnog zlostavljanja ključno je u iniciranju intervencija, utječe na direktne posljedice zlostavljanja te smanjuje vjerojatnost negativnih dugoročnih posljedica zlostavljanja, no istodobno je i vrlo nelagodan proces za djecu, pa je čak moguć i novi traumatski događaj. Pokazalo se da stigmatizacija nastaje uglavnom kao posljedica nevjerovanja i drugih negativnih reakcija od strane odraslih na djetetovo razotkrivanje. Takav je potencijalni izvor retraumatizacije i stigmatizacije seksualno zlostavljane djece i sudski proces koji slijedi po razotkrivanju i prijavljivanju zlostavljanja. Istraživanja pokazuju da je većina djece koja su morala svjedočiti na sudu o svojim iskustvima navela da im je to bilo uznemirujuće i zastrašujuće, a najstresnije im je bilo kada su morali više puta svjedočiti ili govoriti o svom iskustvu u raznim institucijama, kao i nestručnost, neosjetljivost i grubost ispitivača. Dosad je mnogim istraživanjima utvrđeno da sustav nije bio prilagođen djeci niti osjetljiv na njihove potrebe. Stoga pravosuđe sve više uključuje educirane stručnjake mentalnog zdravlja, kao i specijalizirane ustanove u kojima se provode forenzični intervjui sa seksualno zlostavljanom djecom, a stručnjaci za djecu razvijaju metode koje jačaju djecu da budu vjerodostojni svjedoci na sudu, a da ih sudski postupak istodobno ne reviktimizira.
Vrsta sudjelovanja: Ostalo
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Gordana Buljan Flander (gbuljan1@ffos.hr), 26. Lip. 2015. u 13:05 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4