crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 768275

Disertacija

Autor: Borović, Staša
Naslov: Integrirani hidrogeološko - hidrogeokemijski model Daruvarskog geotermalnog vodonosnika
( Integrated hydrogeological - hydrogeochemical model of Daruvar geothermal aquifer )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Rudarsko-geološko-naftni fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 03.07.
Godina: 2015
Stranica: 148
Mentor: Andrea Bačani
Neposredni voditelj: Tamara Marković
Ključne riječi: hidrotermalni sustav; hidrogeološke funkcije rasjeda; hidrogeološki parametri; termički parametri; hidrogeokemija; numerički model; konceptualni model; Daruvarski geotermalni vodonosnik
( hydrothermal system; hydrogeological functions of faults; hydrogeological parameters; thermal parameters; hydrogeochemistry; numerical model; conceptual model; Daruvar geothermal aquifer )
Sažetak:
Temelj ove disertacije je istraživanje Daruvarskog geotermalnog vodonosnika i prirodnog izvorišta temperatura do 50 °C. Oni su dio hidrotermalnog sustava razvijenog u tektoniziranim i okršenim trijaskim karbonatima. Sistematizacijom i obradom podataka iz prethodnih geoloških, hidrogeoloških i geofizičkih istraživanja utvrđeno je da se radi o strukturno-tektonski predisponiranom hidrotermalnom sustavu vezanom uz strike-slip tektoniku koja je prisutna na užem i širem području istraživanja te su izračunati hidrogeološki parametri vodonosnika pomoću podataka iz pokusnih crpljenja. U sklopu geotermijskih istraživanja utvrđen je blago povišeni geotermalni gradijent u okolici Daruvara koji odgovara regionalnoj geotermalnoj anomaliji Panonskog bazena (40 °C/km) te lokalna geotermalna anomalija u samom Daruvaru uzrokovana cirkulacijom geotermalnih voda, koje konvekcijom topline gradijent podižu na 69 °C/km. Prikupljeni su i uzorci stijena koje čine podinu istraživanog prostora, mjereni su njihovi termički parametri te je utvrđeno da imaju povoljna svojstva za kondukciju topline. Izvršene su kemijske analize uzoraka voda koje jasno ukazuju na vapnenačko-dolomitnu litologiju vodonosnika, uz trošenje silikata, na anoksične uvjete u vodonosniku te miješanje s vodama iz plićih vodonosnika na prostoru izvorišta, dok su geotermometrima predviđene ležišne temperature od 75-90 °C. Izotopna istraživanja ukazuju na meteorsko porijeklo voda i prihranjivanje prije otprilike 9000 godina. Na temelju prikupljenih podataka o sustavu provedene su 2D simulacije toka vode i topline u programu HYDROTHERM koje su omogućile bolji uvid u njegovo funkcioniranje te vrijeme i mjesto prihranjivanja vodonosnika. Primjenom interdisciplinarne metodologije omogućeno je rafiniranje konceptualnog modela hidrotermalnog sustava. Razvijena metodologija može se koristiti u istraživanju geotermalnih vodonosnika u razlomljenim karbonatnim stijenama koji su brojni diljem svijeta, a prihranjuju i najveći broj prirodnih geotermalnih izvorišta u Hrvatskoj.
Projekt / tema: 181-1811096-3165
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo
Upisao u CROSBI: Staša Borović (stasa.borovic@hgi-cgs.hr), 6. Srp. 2015. u 16:50 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4