Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta mesa kokoši hrvatica iz slobodnog sustava držanja (CROSBI ID 625848)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Galović, Dalida ; Andl, Ivana ; Janječić, Zlatko ; Margeta, Vladimir ; Radišić, Žarko ; Grčević, Manuela Kvaliteta mesa kokoši hrvatica iz slobodnog sustava držanja // Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpopzija agronoma / Milan Pospišil (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 433-437

Podaci o odgovornosti

Galović, Dalida ; Andl, Ivana ; Janječić, Zlatko ; Margeta, Vladimir ; Radišić, Žarko ; Grčević, Manuela

hrvatski

Kvaliteta mesa kokoši hrvatica iz slobodnog sustava držanja

Kokoš hrvatica je autohtona pasmina kombiniranih svojstava prilagođena slobodnom sustavu držanja. Značajna je zbog vrijednosti i jedinstvenosti genoma te dobre otpornosti. Nedovoljna konkurentnost s obzirom na prinos mesa i jaja jedan je od glavnih razloga njene ugroženosti. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi tehnološke pokazatelje kvalitete mesa kokoši hrvatica iz slobodnog sustava držanja. Za potrebe istraživanja žrtvovano je 20 kokoši starih 5 mjeseci. Prosječna živa masa kokoši bila je 1, 85 kg, dok je masa očišćenih trupova iznosila 1, 26 kg. Na mišićnim tkivima prsa izmjerene su pH1 i pH2 vrijednosti, boja mesa, otpuštanje mesnog soka (%), gubitak vode kuhanjem (%) i tekstura (N). Vrijednost pH1 bila je 5, 93, a pH2 5, 68. Utvrđena vrijednost L* kojom se prikazuje svjetlina mesa bila je 62, 05, vrijednost a* (stupanj crvenila) 1, 10 te vrijednost b* (stupanj žute boje) 6, 18. Otpuštanje mesnog soka iznosilo je 1, 06%, gubitak vode kuhanjem 22, 70%, a potrebna sila za presijecanje mišićnog tkiva bila je 37, 00 N. Provedenim istraživanjem vrijednosti L* ukazuju na svjetliju boju mesa, dok konačna pH vrijednost i otpuštanje mesnog soka, kalo kuhanja kao i tekstura ukazuju na vrlo dobru kvalitetu mesa kokoši hrvatica iz slobodnog sustava držanja.

kokoš hrvatica ; meso ; kvaliteta ; slobodan sustav držanja

nije evidentirano

engleski

Meat quality of Hrvatica hen from free range keeping system

nije evidentirano

Hrvatica hen ; meat ; quality ; free range keeping system

nije evidentirano

Podaci o prilogu

433-437.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Milan Pospišil

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

9789537878-30-6

Podaci o skupu

50. hrvatski i 10. međunarodni simpozija agronoma

poster

16.02.2015-20.02.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)