Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja (CROSBI ID 396153)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vidović, Petra
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja
U cilju povećanja učinkovitosti inkapsulacije polifenolnih spojeva zelenog čaja, u ovom radu ispitane su interakcije između polifenola i različitih proteina primjenjenih za inkapsulaciju. Za formiranje čestica korišten je alginat i pet vrsta proteina (proteini sirutke, goveđi serum albumin, kalcijev kazeinat, proteini konoplje, proteini soje), a kao tehnika inkapsulacije primijenjeno je ionsko geliranje uz formiranje dodatnog pektinskog i kitozanskog omotača, kako bi se smanjila poroznost i postiglo produljeno otpuštanje inkapsuliranih sastojaka. Čestice formulirane od alginata te goveđeg serum albumina (BSA) i proteina sirutke sadržavale su najveći udjel zadržanih proteina (do 95% od polaznog udjela), dok se kombinacija alginata s kalcijevim kazeinatom i proteinima sirutke pokazala najučinkovitijom za inkapsulaciju polifenola i flavan-3-ola, jer navedena kombinacija materijala omogućava zadržavanje najvećeg udjela ovih spojeva u formuliranim česticama (80%). Tijekom postupka formiranja čestica nije došlo do difuzije polifenola i flavan-3-ola u okolni medij, zbog izotoničnih uvjeta korištenih tijekom inkapsulacije, no, došlo je do difuzije i otpuštanja proteina iz hidrogel matriksa čestica, što je rezultiralo manjim udjelom proteina zadržanim u formuliranim česticama. Prema dobivenim rezultatima alginat u kombinaciji s goveđim serum albuminum i pektinskim omotačem najefikasnije zadržava polifenole zelenog čaja i proteine unutar čestice, što se može upotrijebiti za postizanje kontroliranog otpuštanja ovih funkcionalnih komponenti.
Alginat; Difuzija; Hidrogel čestice; Inkapsulacija; Polifenoli; Proteini
nije evidentirano
engleski
The diffusion of polyphenols and proteins during green tea extract encapsulation
nije evidentirano
Alginat; Diffusion; Encapsulation; Hydrogel particles; Proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
08.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb