Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja (CROSBI ID 396153)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vidović, Petra Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Vidović, Petra

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja

U cilju povećanja učinkovitosti inkapsulacije polifenolnih spojeva zelenog čaja, u ovom radu ispitane su interakcije između polifenola i različitih proteina primjenjenih za inkapsulaciju. Za formiranje čestica korišten je alginat i pet vrsta proteina (proteini sirutke, goveđi serum albumin, kalcijev kazeinat, proteini konoplje, proteini soje), a kao tehnika inkapsulacije primijenjeno je ionsko geliranje uz formiranje dodatnog pektinskog i kitozanskog omotača, kako bi se smanjila poroznost i postiglo produljeno otpuštanje inkapsuliranih sastojaka. Čestice formulirane od alginata te goveđeg serum albumina (BSA) i proteina sirutke sadržavale su najveći udjel zadržanih proteina (do 95% od polaznog udjela), dok se kombinacija alginata s kalcijevim kazeinatom i proteinima sirutke pokazala najučinkovitijom za inkapsulaciju polifenola i flavan-3-ola, jer navedena kombinacija materijala omogućava zadržavanje najvećeg udjela ovih spojeva u formuliranim česticama (80%). Tijekom postupka formiranja čestica nije došlo do difuzije polifenola i flavan-3-ola u okolni medij, zbog izotoničnih uvjeta korištenih tijekom inkapsulacije, no, došlo je do difuzije i otpuštanja proteina iz hidrogel matriksa čestica, što je rezultiralo manjim udjelom proteina zadržanim u formuliranim česticama. Prema dobivenim rezultatima alginat u kombinaciji s goveđim serum albuminum i pektinskim omotačem najefikasnije zadržava polifenole zelenog čaja i proteine unutar čestice, što se može upotrijebiti za postizanje kontroliranog otpuštanja ovih funkcionalnih komponenti.

Alginat; Difuzija; Hidrogel čestice; Inkapsulacija; Polifenoli; Proteini

nije evidentirano

engleski

The diffusion of polyphenols and proteins during green tea extract encapsulation

nije evidentirano

Alginat; Diffusion; Encapsulation; Hydrogel particles; Proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

08.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija