Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Microencapsulation of polyphenolic compounds of green tea by spray drying (CROSBI ID 396154)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ložnjak, Petra Microencapsulation of polyphenolic compounds of green tea by spray drying / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Ložnjak, Petra

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

engleski

Microencapsulation of polyphenolic compounds of green tea by spray drying

Funkcionalni sastojci biljnog podrijetla i izražene biološke aktivnosti trenutačno su jedna od najaktualnijih tema znanstvenika i prehrambene industrije, posebice njihova inkapsulacija s ciljem očuvanja te čak i poboljšanja bioaktivnih svojstava. U ovom radu ispitana je mogućnost primjene različitih biopolimernih materijala kao nosača za mikroinkapsulaciju bioaktivnih spojeva zelenog čaja primjenom sušenja raspršivanjem pri niskoj temperaturi (130°C). Kao nosači korišteni su prirodni biopolimeri poput inulina, oligofruktoze, modificiranog kukuruznog škroba, alginata, karagenana, pektina, proteina sirutke, brašna graška, arapske gume, guar gume, gume sjemenki rogača i ksantana. Mikroinkapsuliranim uzorcima određene su fizikalne (veličina čestica, boja, gustoća) i reološke karakteristike, bioaktivni sastav primjenom UV-VIS spektrofotometrijskih metoda te tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-PDA), dok su senzorska svojstva određena primjenom kvantitativne deskriptivne analize. Dobiveni rezultati pokazali su da upotreba inulina i proteina sirutke kao nosača daje najveći prinos (iskorištenje) proizvoda, dok se upotrebom inulina i pektina omogućuje najbolje očuvanje ukupnih polifenola i flavan-3-ola. Korištenje oligofruktoze i karagenana omogućilo je najbolje očuvanje boje, dok su uzorci u kojima su nosači bili modificirani kukuruzni škrob, inulin i karagenan pokazali najbolja senzorska svojstva, odnosno, niski intenzitet gorčine i trpkoće uz visoki intenzitet arome zelenog čaja. Upotreba hidrokoloidnih guma kao nosača omogućila je proizvodnju mikroinkapsuliranih prahova najmanje veličine čestica, dok je primjena inulina i oligofruktoze u tu svrhu rezultirala dobivanjem prahova velikih i nehomogenih čestica.

Caffeine; Microencapsulation; Polyphenolic compounds; Spray drying; Green

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

73

18.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija