crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 770256

Zbornik radova

Autori: Bahun, Ivana; Huić, Aleksandra
Naslov: Intimne veze u kontekstu: odnos vanjskog stresa, samo-efikasnosti u intimnom odnosa i zadovoljstva vezom
( Intimate relationships in context: the relationship between external stress, self-efficacy in intimate relationship and relationship satisfaction )
Izvornik: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Sažeci priopćenja / Zarevski, Predrag ; Jurin, Tanja ; Modić Stanke, Koraljka (ur.). - Zagreb : Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Zagreb , 2015. 107-107.
ISSN: 1849-6946
Skup: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 16. - 18. 04. 2015.
Ključne riječi: intimni odnosi; vanjski stres; kontekst; samo-efikasnost; zadovoljstvo
( intimate relationships; external stress; context; self-efficacy; satisfaction )
Sažetak:
Dosadašnja istraživanja pokazala su da je stres doživljen izvan partnerskog odnosa negativno povezan s procjenama različitih ishoda intimne veze, kao što je zadovoljstvo vezom. Ovaj fenomen, poznat pod nazivom prelijevanje stresa (engl. stress spillover), potvrđen je u velikom broju istraživanja, no točni mehanizmi putem kojih se njegov utjecaj ostvaruje nisu u potpunosti razjašnjeni. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati odnos između vanjskog stresa, percepcije samo-efikasnosti u intimnom odnosu i zadovoljstva vezom. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 390 osoba u dobi između 18 i 35 godina, koje su u vezi duljoj od šest mjeseci, a ne žive s partnerom. Opsežnim upitnikom ispitan su: stres doživljen izvan intimnog odnosa, percepcija doživljenih stresnih simptoma, osjećaj samo-efikasnosti u intimnoj vezi, zadovoljstvo vezom, te su prikupljeni opći podaci o sudionicima i njihovoj intimnoj vezi. Rezultati su pokazali da je stres doživljen izvan partnerskog odnosa negativno povezan sa zadovoljstvom vezom. Sudionici koji doživljavaju više stresa izvještavaju o manjem zadovoljstvu vezom. I izraženost izvora vanjskog stresa i percipirani stres značajno pridonose objašnjavanju zadovoljstva vezom. Rezultati upućuju na posredujući učinak osjećaja samo-efikasnosti u intimnom odnosu na povezanost između izvora vanjskog stresa i percipiranog stresa te zadovoljstva vezom. Što je više izvora vanjskog stresa i percipiranog stresa, to je procjena samo-efikasnosti u intimnom odnosu manja, a manja samo-efikasnost povezana je s manjim zadovoljstvom vezom. Nalazi upućuju da je stres doživljen izvan partnerskog odnosa povezan s procesima unutar odnosa, te da niža samoefikasnost u intimnom odnosu može objasniti učinke prelijevanja vanjskog stresa u partnerski odnos.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Aleksandra Huić (ahuic@ffzg.hr), 20. Srp. 2015. u 13:14 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4