crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 773282

Zbornik radova

Autori: Buljan Flander, Gordana
Naslov: Suradnja stručnjaka u zaštiti djece i mladih od seksualnog zlostavljanja i nasilja – primjer dobre prakse
( Cooperation of experts in the protection of children and young people from sexual abuse and violence - an example of good practice )
Izvornik:
Skup: Interdisciplinarni znanstveno-stručni skup “Zaštita prava djece i mladih na seksualno zdravlje”
Mjesto i datum: Rijeka, Hrvatska, 21.11.2014.
Ključne riječi: suradnja; razotkrivanje; multidisciplinarnost; Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba
( collaboration; disclosure; multidisciplinary; Child Protection Center )
Sažetak:
Razotkrivanje seksualnog zlostavljanja nerijetko uključuje neugodne osjećaje poput srama, straha od reakcija počinitelja ili drugih odraslih osoba te brige zbog posljedica razotkrivanja. Stoga ne iznenađuje da se zlostavljanje često ne razotkrije ili je za razotkrivanje potrebno dulje vrijeme. Prema nekim autorima čak 9 od 10 zlostavljane djece nikada ne razotkrije doživljeno iskustvo (npr. Sanderson, 2005). Pritom samo 30% djece koje prepoznajemo kao žrtve zlostavljanja to razotkriva izravnim i namjernim povjeravanjem odrasloj osobi (Collings, Griffiths i Kumalo, 2005). Reakcije obitelji i sustava na razotkrivanje mogu pomoći u oporavku žrtve, ali i biti izvor sekundarne traumatizacije (Lovett, 2004). Istraživanja pokazuju da su za uspješno suočavanje sa seksualnim nasiljem nad djecom nužni podržavajuća i pravovremena reakcija obitelji, djetetove okoline i stručnjaka, te multidisciplinarnost i koordinirano djelovanje među institucijama sustava za zaštitu djece, što ujedno predstavlja temelje rada Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba. U zaštiti djece od seksualnog nasilja stručnjaci Poliklinike usko surađuju s nadležnim centrima za socijalnu skrb, policijom, Državnim odvjetništvom i sudovima, kao i odgojnim i odgojno-obrazovnim ustanovama. Također, potičemo suce na provedbu forenzičnog intervjua od strane educiranih stručnjaka u prostorima Poliklinike, pri čemu se cijeli proces prenosi video linkom i snima u svrhu korištenja kao dokaznog materijala u daljnjim sudskim postupcima. Suradnja među institucijama sustava za zaštitu djece i drugim relevantnim organizacijama nedvojbeno donosi brojne izazove, pri čemu se sustavno potvrđuje važnost komunikacije i spremnosti na preuzimanje vlastite odgovornosti s ciljem zaštite najboljeg interesa djeteta. U ovom radu bit će predstavljena iskustva međuinstitucionalne suradnje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Gordana Buljan Flander (gbuljan1@ffos.hr), 24. Kol. 2015. u 18:08 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4