crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 774739

Časopis

Autori: Filjak, Suzana
Naslov: IN MEMORIAM prof. Želimir Pavlina, (1939-2015), umirovljeni pukovnik HV-a, psiholog
( IN MEMORIAM prof. Želimir Pavlina, (1939-2015), Lieutenant Colonel, psychologist )
Izvornik: Hrvatski vojnik- Prvi hrvatski vojnostručni magazin (1333-9036) siječanj 2015 (2015), 466; 1-1
Vrsta rada: nekrolog
Ključne riječi: prof. Želimir Pavlina ; pukovnik ; psiholog ; vojna psihologija
( prof. Želimir Pavlina ; Lieutenant Colonel ; Psychologist ; Military Psychology )
Sažetak:
Napustio nas je doajen hrvatske vojne psihologije i veliki zagovornik važnosti ljudskog potencijala u vojsci i promicatelja slave i “goleme duševne jakosti hrvatskog vojnika“. Napustio nas je umirovljeni pukovnik, profesor Želimir Pavlina. Rođen je 1939. godine u Mulinama na otoku Ugljanu. Čitav svoj radni vijek posvetio je popularizaciji psihologijske znanosti, a u obranu Hrvatske, kao sveučilišni profesor, uključio se odmah na početku, u travnju 1991. U Hrvatskoj vojsci od 1991. do 2002. obnašao je dužnost voditelja vojnopsihologijske izobrazbe u HV-u, zamjenika ravnatelja Odjela za vojnu psihologiju MORH-a i pročelnika Katedre vojne psihologije Tvorac je nastavnih planova i programa iz vojne psihologije i predavao različite predmete iz područja vojne psihologije na svim razinama Dočasničke i Časničke škole, Vojnodiplomatskoj školi te Zapovjedno- stožernoj školi “Blago Zadro“. Prof. Želimir Pavlina odlikovan je Spomenicom domovinske zahvalnosti, Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, medaljama “Bljesak i “Oluja“. Nagrađen je Psihologijskom nagradom “Ramiro Bujas“ za društvenu afirmaciju psihologije, nagradom “Marko Marulić“ za osobito vrijedan doprinos primijenjenoj psihologiji, nagradom “Zlatni grb Hrvatskog psihološkog društva“ za osobito vrijedan prinos radu i razvitku Hrvatskog psihološkog društva. ....Bio je duša od čovjeka... Čovjek neizmjerna znanja, očaravajuće topline i uvijek spreman pomoći....Iznimno posvećen radu, pravedan, zabavan i drag...... tako pišu njegovi studenti na portalu Hrvatskog psihološkog društva, iskreno žaleći zbog preranog rastanka.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija,Vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeće
Puni text rada: 774739.In_memoriam_prof_elimir_Pavlina.pdf (tekst priložen 4. Ruj. 2015. u 17:15 sati)
URL Internet adrese: http://www.psihologija.hr/strucne-sekcije/sekcija-za-vojnu-psihologiju/clanak/sekcija-za-vojnu-psihologiju-in-memoriam-prof-pavlini.html
http://www.v2.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski-vojnik/4662015/vijesti.asp
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: IN MEMORIAM prof. Želimir Pavlina, (1939-2015), umirovljeni pukovnik HV-a, psiholog
Upisao u CROSBI: Suzana Filjak (suzana.filjak@suradnik.unizg.hr), 4. Ruj. 2015. u 17:15 sati
Napomene:
Sekcija za vojnu psihologiju na svojem redovitom sastanku održanom 28. siječnja 2015. odala je počast preminulom profesoru Želimiru Pavlini uz komemoracijski govor objavljen na Internet stranicama Hrvatskog psihološkog društva (alternativna URL adresa: http://www.psihologija.hr/strucne- sekcije/sekcija-za-vojnu- psihologiju/clanak/sekcija-za-vojnu-psihologiju- in-memoriam-prof-pavlini.html)



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4