crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 774836

Zbornik radova

Autori: Martinović, Drago
Naslov: Uloga lokalnih medija u povećanju sudjelovanja građana u kreiranju javnih politika na lokalnoj razini
( The funkction of local media in enhancement of citizen participation in creation of public policy at the local level )
Izvornik: Znanstveno-stručni skup Znanost, duhovnost, odgovornost, Bijakovići - Međugorje, 27. rujna 2014. / Martinović, Drago, Brkić Marko-Antonio, Lasić Katarina (ur.). - Međugorje : Fakultet društvenih znanosti 'Dr. Milenka Brkića' , 2015. 205-222 (ISBN: 978-9926-412-00-5).
Skup: Znanstveno-stručni skup "Znanost, duhovnost, odgovornost"
Mjesto i datum: Međugorje, Bosna i Hercegovina, 27.09.2014.
Ključne riječi: lokalni mediji; lokalna samouprava; participativna demokracija; sudjelovanje građana; radio postaja
( local media; local self-government; participative democracy; citizen participation; radio Stations )
Sažetak:
U posljednjih 10-ak godina lokalni mediji postali su ključni izvor informacija i alat za povećanje sudjelovanja građana u procesu donošenja odluka na lokalnoj razini. Pod lokalnim medijima u ovom radu podrazumjevaju se mediji koji prate zbivanja u određenoj jedinici lokalne samouprave. Za potvrdu hipoteze analizirane su programske sheme lokalnih radiopostaja i proveden je dubinski intervju s predstavnicima istih radiopostaja, kao i ankete s građanima u općinama/gradovima u kojima je provedeno istraživanje, a to su ukupno 13 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini, 10 općina/gradova sjedišta županija u FBiH i tri grada iz Republike Srpske. Prema provedenom istraživanju lokalne radio postaje ispunjavaju svoju informativno- servisnu funkciju, ali u isto vrijeme, nisu dovoljno interaktivne i iskorištene za povećano sudjelovanje građana u kreiranju javnih politika što govori podatak da trećina analiziranih javnih radio postaja i niti jedna privatna nemaju redovitu kontakt emisiju o lokalnim temama, u kojoj sudjeluju predstavnici općinske/gradske vlasti i javnih poduzeća i ustanova, uz mogućnost sudjelovanja građana.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Informacijske i komunikacijske znanosti
URL Internet adrese: http://hercegovina.edu.ba/hr/wp-content/uploads/2015/07/Znanost_Duhovnost_Odgovornost_Zbornik_radova.pdf
Upisao u CROSBI: Drago Martinović (drago.martinovic@public.carnet.hr), 5. Ruj. 2015. u 23:32 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4