crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 775858

Zbornik radova

Autori: Filjak, Suzana; Trut, Vesna; Hunjadi-Brzović, Renata; Kovačić Tomac, Marcela
Naslov: Hrvatska vojska u medijima - stavovi pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske
( Croatian Army in the media - the attitudes of members of the Croatian Armed Forces )
Izvornik: Psihologija-Mediji-Etika, Knjiga sažetaka / Hadžiselimović, Dževdet ; Kolesarić, Vladimir ; Pregrad, Jasenka ; Plavšić, Marlena (ur.). - Poreč : Hrvatsko psihološko društvo, Društvo psihologa Istre , 2008. 135-136 (ISBN: 978-953-95206-2-3).
Skup: 16. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Poreč, Hrvatska, 01.-04.10.2008.
Ključne riječi: mediji ; hrvatska vojska ; stavovi ; vrijednosna konotacija ; psihološki učinci ; čestina praćenja
( media ; the Croatian army ; attitudes ; value connotations ; psychological effects ; the frequency of monitoring )
Sažetak:
Nazočnost, količina informacija i vrijednosna konotacija sadržaja u medijima za svaku profesiju u određenoj mjeri utječe na stanje motivacije, zadovoljstva i općenito psihičku radnu spremnost zaposlenika. Mediji odražavaju javno mnijenje o osobama, ustanovama, i institucijama, ali i u značajnoj mjeri kreiraju isto to mnijenje. Prema hrvatskom modelu psihičke bojne spremnosti, društvo, društvena zbivanja te javno mnijenje i klima koja vlada u društvu o vojsci jedan je od čimbenika psihičke bojne spremnosti vojske na pojedinačnoj i organizacijskoj razini. Sadržaji koji se iznose u javnosti imaju značajne psihološke učinke prema ciljnoj populaciji ali i na neutralne pojedince, skupine i organizacije. Ovim radom nastojalo se ispitati stavove pripadnika OS RH o kvaliteti zastupljenosti informacija o OS RH u medijima. Ispitivanje je provedeno u lipnju i kolovozu 2008. godine na ukupno 387 pripadnika Hrvatske vojske (153 časnika, 114 dočasnika, i 120 kadeta). Ispitivanje je bilo anonimno, a poradi analize traženi su podatci o spolu, dobi te duljini službe u OS RH. Pitanja su se odnosila na zadovoljstvo kvalitetom i zastupljenošću informacija, vrijednosnu konotaciju priloga, promjenu nazočnosti OS RH u medijima nakon završetka Domovinskog rata te kvalitetu dosadašnjeg predstavljanja OS RH u međunarodnim vojnim misijama u medijima. Ispitana je i čestina praćenja medijskih priloga o vojsci, čestina praćenja informativnih radijskih i televizijskih emisija, čestina praćenja vojnog tiska te vrsta tiskovina koje ispitanik redovito prati. Učinjena je kvantitativna i kvalitativna raščlamba dobivenih odgovora, a dobiveni rezultati i razlike u odgovorima pojedinih skupina bit će prikazani u priopćenju.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeće
Upisao u CROSBI: Suzana Filjak (suzana.filjak@suradnik.unizg.hr), 14. Ruj. 2015. u 16:54 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4