crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 778184

Zbornik radova

Autori: Filjak, Suzana; Trut, Vesna
Naslov: Stavovi u Oružanim snagama RH o ženama u vojsci - deset godina poslije
( Attitudes about Women in the Army in the Armed Forces - Ten Years Later )
Izvornik: Prevencija, (re)habilitacija, psihoedukacija kroz interdisciplinarnost, Knjiga sažetaka / Lopižić, Josip (ur.). - Jastrebarsko-Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo, Društvo psihologa Dubrovnika , 2007. 46-47.
Skup: 15. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Cavtat, Hrvatska, 14.-17. studenoga 2007.
Ključne riječi: žene u vojsci ; stavovi o ženama u vojsci
( women in the military ; attitudes about women in the military )
Sažetak:
Tijekom 1997. godine u Hrvatskoj vojsci provedena su ispitivanja stavova o ženama u vojsci. Na 404 ispitanika. Nakon deset godina ponovljeno je ispitivanje istim upitnikom na sličnom uzorku od 388 časnika i dočasnika, pripadnika OS RH (20, 7% uzorka su žene). Upitnik sadrži 36 tvrdnji o razlikama između muškaraca i žena u obnašanju vojnih dužnosti. Tvrdnje su sastavljane temeljem izjava koje se nerijetko mogu čuti na račun muško- ženskih razlika u vojničkom okružju, a pokušalo se ispitati 6 područja: motivacija, zajedništvo, stega, hrabrost, učinkovitost te uvjeti života i rada u vojsci. Najveće promjene u stavovima unatrag proteklih deset godina mogu se zamijetiti u području učinkovitosti. Negativno mišljenje o ženskoj učinkovitosti u vojsci značajno je promijenjeno te trenutno više od 50% ispitanika u svim navedenim tvrdnjava ove cjeline drži kako ne postoje razlike između muškaraca i žena. Slične promjene bilježi se i za cjeline motivacije i zajedništva. Relativna stabilnost stavova prisutna je u cjelini uvjeta života i rada u vojsci. Većina ispitanika u gotovo jednakim postocima (više od 60%) drži da su tvrdnjama opisani uvjeti nepogodniji za žene. U ovom području jedina značajna promjena stava zabilježena je u tvrdnji koja se tiče vojne izobrazbe. Trenutno prevladava stav kako potrebni psihofizički zahtjevi izobrazbe nisu previsoki za žene, odnosno prikladniju su ženama nego muškarcima u OS RH pri čemu nema statistički značajne razlike između muških i ženskih ispitanika. Razlike po spolu nema niti u nepromijenjenom mišljenju da su tehničke osobine naoružanja neprilagođenije ženama, što je 1997. godine mislilo 80% a trenutno je takvog stava 74% ispitanih. U cjelini stege, i nadalje više od 50% ispitanika drži kako su povrede stege rjeđe u žena, ali i da se žene rjeđe kažnjavaju radi povrede stege i kad ju krše, te da prolaze s manjim kaznama od muškaraca. U cjelini hrabrosti nije došlo do promjene stava za tvrdnje kako muškarci manje izbjegavaju pogibeljne i rizične situacije, te da su skloniji nepotrebnim rizicima, kao i da češće glume hrabrost, a pri tome nema statistički značajne razlike između ispitanih žena i muškaraca. Rezultati mnogobrojnih inozemnih istraživanja govore u prilog ovim našim nalazima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeće
Upisao u CROSBI: Suzana Filjak (suzana.filjak@suradnik.unizg.hr), 27. Ruj. 2015. u 02:26 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4