crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 782570

Zbornik radova

Autori: Jurić, Dunja
Naslov: Evaluacija programa mjera povećanja sigurnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama grada Siska
( Evaluation of the programme of measures to increase security in educational institutions of Sisak )
Izvornik: II. hrvatski kongres primijenjene psihologije "Zaštita zdravlja djece i mladih" : knjiga sažetaka / Pačić-Turk, Liljana ; Vlašić-Cicvarić, Inge ; Barušić, Teuta (ur.). - Zagreb : Hrvatska psihološka komora , 2009. 43-43.
Skup: Hrvatski kongres primijenjene psihologije (2 ; 2009)
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 03.-07.06.2009.
Ključne riječi: program mjera povećanja sigurnosti ; nasilje među mladima ; prevencija neprihvatljivih oblika ponašanja
( a program of measures to increase safety ; youth violence ; prevention of unacceptable behavior )
Sažetak:
Pojava nasilja sve češće postaje neizbježan dio svakodnevice velikog broja djece i mladih. Novija istraživanja rasprostranjenosti nasilja među mladima ukazuju na sve veći broj zabilježenih nasilničkih oblika ponašanja, te na sve ozbiljnije prekršaje s obzirom na način izvršenja i strukturu prekršajnih djela. Škola posjeduje važnu ulogu u procesu socijalizacije svakog pojedinog djeteta, ali ona je i sredstvo za prevenciju različitih oblika društveno neprihvatljivoga ponašanja. U tu je svrhu potrebno uvesti nova pravila u postojeće odgojno-obrazovne ustanove, npr. izbjeći etiketiranje učenika, razviti interes za evaluaciju odgojnih metoda te odbaciti one koje su se pokazale neučinkovitima. Konkretni ciljevi programa mjera povećanja sigurnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama odnose se na definiranje i primjenu aktivnosti koje doprinose povećanju sigurnosti u navedenim ustanovama i dugoročno smanjenje i sprječavanje pojave neprihvatljivih oblika ponašanja među učenicima. Sudionici istraživanja, učenici osmih razreda sisačkih osnovnih škola, izrazili su svoje stavove prema nasilju općenito, svoja iskustva te svoja mišljenja o uspješnosti i učinkovitosti programa povećanja sigurnosti u kojem su sudjelovali kroz razne aktivnosti u sklopu obavezne nastave. Evaluacija programa od strane učenika važan je aspekt evaluacije programa općenito, jer upravo su učenici središnji akteri u provođenju ovog programa koji je osmišljen kao pomoć u učenju životnih vještina s naglaskom na nenasilnom pristupu rješavanju problema i sukoba.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Petar Vukelić (petar.vukelic@student.hrstud.hr), 22. Lis. 2015. u 02:35 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4