crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 782920

Zbornik radova

Autori: Bender Horvat, Sanja; Filjak, Suzana (Štefan); Zelić, Anto
Naslov: PSIHOLOŠKE AUTOPSIJE-METODA ISPITIVANJA PSIHIČKE PODLOGE SAMOUBOJSTVA
( PSYCHOLOGICAL AUTOPSY )
Izvornik: ZBORNIK sažetaka hrvatskog kongresa o suicidalnom ponašanju / Folnegović-Šmalc, Vera ; Gogić, Blaženka ; Kocijan Hercigonja, Dubravka (ur.). - Zagreb : Medicinski fakultet sveu*ilišta u Zagrebu , 2000. 66-66.
Skup: I. HRVATSKI KONGRES O SUICIDALNOM PONAŠANJU
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, prosinac 2000
Ključne riječi: psihološke autopsije
( psychological autopsy )
Sažetak:
Samoubojstvo je rijedak neuobičajen i često puta neshvatljiv završetak života koji kroz povijest, od davnina do danas, izaziva mnogobrojne rasprave, te moralna i etička pitanja. Samoubojstva se događaju u gotovo svim društvima i ljudskim organizacijama, te ni vojska nije pošteđena te pojave. Jedna od zadaća hrvatske vojne psihologije, od samih njezinih začetaka 1991. god. izučavanje je samoubojstva pripadnika Hrvatske vojske, te povoda i posljedica takvog čina na vojno funkcioniranje. U radu će biti prikazana metodologija provođenja psihološke autopsije samoubojstva. Psihološka autopsija samoubojstva koju primjenjujemo u Hrvatskoj vojsci sastoji se od nekoliko dijelova ; 1. strukturirani intervju s pokojniku bliskim osobama (članovima obitelji, prijateljima, suborcima, kolegama, zapovjednicima) ; 2. upitnik PSS koji objedinjuje sve prikupljene podatke o pokojniku (hetero-anamnestički podaci, prikupljeni od bliskih osoba, službeni podaci i ocjene i sl.) ; 3. druga dostupna dokumentacija (policijska izvješća, liječnička dokumentacija, oproštajna pisma, rezultati postojećih psihologijskih obrada i sl.) Osim što postupak psihološke autopsije ima terapijski učinak za pokojniku bliske osobe, prikupljeni podaci temelj su za zaključno mišljenje i psihološku procjenu o povodima samoubojstva. Ukoliko postoji sumnja radi li se uopće o samoubojstvu ili nekom drugom obliku smrtnog stradanja, slijedi i dodatno stručno mišljenje koje bi trebalo dati smjernice u traženju odgovora na postojeću dvojbu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija,Vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeće
URL Internet adrese: http://bib.irb.hr/datoteka/506630.ZBORNIK_sazetaka_SUICID.pdf
Upisao u CROSBI: Suzana Filjak (suzana.filjak@suradnik.unizg.hr), 24. Lis. 2015. u 17:51 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4