crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 785488

Zbornik radova

Autori: Sunara, Antonia; Hanzec, Ivana; Despot Lučanin, Jasminka
Naslov: Ageizam kod studenata: provjera psihometrijskih karakteristika Fraboni skale ageizma
( Ageism among students: Psychometric properties of the Fraboni scale of ageism )
Izvornik: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa. Psihologija starenja - pogled u budućnost. Sažeci priopćenja. / Despot Lučanin, Jasminka ; Černja, Iva ; Lopižić, Josip ; Rudolfi, Nelija (ur.). - Naklada Slap , 2015. 183-183 (ISBN: 978-953-55079-3-2).
Skup: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 04.-07.11.2015.
Ključne riječi: Fraboni skala ageizma (FSA); ageizam kod studenata; spolne razlike u ageizmu; iskustvo stanovanja sa starijom osobom
( Fraboni scale of ageism; ageism among students; gender differences in ageism; experience of living with an older person )
Sažetak:
Stalni porast broja starijih osoba u populaciji ima značajne dugoročne posljedice za društvo u cjelini, zbog čega raste potreba za istraživanjem obilježja i potreba te populacije, ali i odnosa drugih članova društva prema njima. Pojam ageizam 70-ih je godina uveo Robert N. Butler za stereotipiziranje i diskriminaciju usmjerenu prema starijim osobama, a jedna od novijih, multidimenzionalnih skala namijenjenih njegovu ispitivanju je Fraboni skala ageizma (FSA ; Fraboni, Saltstone, i Hughes, 1990). Svrha provedenog istraživanja je bila prevesti FSA skalu na hrvatski jezik i provjeriti njene metrijske karakteristike, a zatim ispitati izraženost ageizma među studentima. Također, cilj je bio ispitati postoji li razlika u iskazanom stavu prema starijim osobama s obzirom na spol sudionika te iskustvo stanovanja sa starijom osobom, kao i povezanost dobi s iskazanim stavom prema starijim osobama. U istraživanju je sudjelovalo 376 studenata (72 mladića i 304 djevojke), većinom sa Sveučilišta u Zagrebu, a podaci su prikupljeni online upitnikom. Rezultati ovog istraživanja ukazali su na multidimenzionalnu strukturu hrvatske verzije Fraboni skale ageizma (sastoji se od subskala Stereotipi, Izbjegavanje i Diskriminacija) i zadovoljavajuće metrijske karakteristike, no za konačnu validaciju skale na hrvatskom jeziku potrebno je provesti temeljitija istraživanja na reprezentativnom uzorku sudionika različitih dobnih skupina. U istraživanju je utvrđeno da stavovi studenata u prosjeku nisu ageistički, no muški sudionici postižu statistički značajno više rezultate na FSA skali i svim subskalama od sudionica. Dob sudionika nije se pokazala statistički značajno povezanom s iskazanom razinom ageizma, a pokazalo se i kako ne postoji statistički značajna razlika u razini ageizma s obzirom na iskustvo stanovanja sudionika sa starijom osobom. Istraživanja u Hrvatskoj na temu ageizma su malobrojna, stoga ovo istraživanje doprinosi spoznajama u tom području.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ivana Hanzec (ihanzec@hrstud.hr), 10. Stu. 2015. u 10:17 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4