Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 786081

Zbornik radova

Autori: Garašić, Mladen
Naslov: Hidrogeološki uvjeti za stvaranje sedrenih barijera
( Hydrogeological conditions for the formation of the tufa barriers )
Izvornik: Osedravanje kao temeljni fenomen u geomorfogenezi i biomorfogenezi krških voda Hrvatske / Gušić, Ivan (ur.). - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) , 2015. .
Skup: Okrugli stol Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Osedravanje kao temeljni fenomen u geomorfogenezi i biomorfogenezi krških voda Hrvatske
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 12.11.2015.
Ključne riječi: sedra; krš; Hrvatska; speleologija
( tufa; karst; Croatia; Speleology )
Sažetak:
Uz biološku komponentu, u genezi sedrenih stijena sudjeluju i geološki faktori. Sedra se može pronaći na gotovo svim krškim područjima u svijetu koja, osim geoloških faktora, u odreñenom trenutku imaju i posebne klimatske i biološke predispozicije. Tako sedre ima, osim u Dinaridima, i u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Irskoj, SAD- u, Australiji, Tunisu, Alžiru, Kini... Uz poznate hidrokemijske i biološke faktore, u genezi sedre bitni su litostratigrafski, tektonski i hidrogeološki uvjeti. Smatra se da nastanak sedre ovisi o nagibu terena, brzini, količini i kemijskom sastavu vode, njenim fizikalnim karakteristikama itd. Ima mišljenja da bi utjecaj manje vodopropusnih stijena podloge, primjerice silurskih dolomita u Irskoj, mogao biti uzrok pojavi izvorišta, ali i pojavi sedre u njenoj blizini. Naprimjer, u podlozi Plitvičkih jezera nalazimo manje vodopropusne dolomite. Rijetki su speleološki objekti u sedri. U Hrvatskoj se posebno ističe spilja ispod slapa Krčić. Danas se razmatra i projekt akumulacije na sedrenim stijenama u području uzvodno od slapa Krčić, što je vrlo teško ostvarivo, a moglo bi biti pogubno za spomenuti svjetski fenomen (spilje u sedri).
Vrsta sudjelovanja: Plenarno
Vrsta prezentacije u zborniku: PP prezentacija
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Geologija
Upisao u CROSBI: Mladen Garašić (mgarasic@grad.hr), 14. Stu. 2015. u 07:43 sati