crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 786174

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Doblanović, Danijela
Naslov: Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća)
( From the Istrian Feudal Estate to the Dog's Table: Meat and Other Food of Animal Origin (The End of the Sixteenth Century and the Beginning of the Seventeenth Century) )
Knjiga: Animalia, bestiae, ferrae…: O životinjama u povijesti na jadranskom prostoru
Urednik/ci: Mogorović Crljenko, Marija i Uljančić Vekić, Elena
Izdavač: Zavičajni muzej Poreštine, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Državni arhiv u Pazinu
Grad: Poreč
Godina: 2015
Serija: Zbornik Istarskog povijesnog biennala
Raspon stranica:: 136-142
Ukupni broj stranica u knjizi:: 263
ISBN: 978-953-8060-00-9
Ključne riječi: hrana, meso, divljač, Istra, Venecija, 16. i 17. stoljeće
( food, meat, venison, Istria, Venice, 16th and 17th century )
Sažetak:
Na temelju bogatih obiteljskih fondova obitelji Grimani, ponajviše korespondencije, autorica promatra prisutnost namirnica životinjskog podrijetla na stolu duždevske obitelji Grimani. Analizirala je sličnosti i razlike, dodirne točke između "siromašne" i "bogate" kuhinje i važnost istarskih feudalnih posjeda kao izvora hrane za mletačko plemstvo. Istarski su feudalni posjedi, Savičenta i Vižinada, svakako imali veliku važnost kao izvori, ali i posrednici u nabavljanju mnogih prehrambenih artikala. Namirnice koje su se slale u Veneciju svjedoče o velikoj važnosti ptica (jarebica i dr.) u prehrani viših slojeva, ali i elementima seljačke kuhinje na plemićkome stolu.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest
Upisao u CROSBI: Danijela Doblanović (ddoblanovic@unipu.hr), 16. Stu. 2015. u 10:57 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4