crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 787408

Zbornik radova

Autori: Kaliterna Lipovčan, Ljiljana
Naslov: Uloga novih tehnologija u poboljšanju kvalitete življenja starih ljudi - Gerontehnologija
( Gerontechnology )
Izvornik: Knjiga sažetaka GKHP 23: Psihologija starenja pogled u budućnost / Despot Lučanin, J ; Černja, I ; Lopižić, J ; Rudolfi, N (ur.). - Zagreb : Naklada Slap , 2015. 44 (ISBN: 978-953-55079-3-2).
Skup: 23. Godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Psihologija starenja pogled u budućnost
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 4-7.11.2015.
Ključne riječi: tehnologija; starenje
( technology; ageing )
Sažetak:
Promjene u starosnoj strukturi stanovništava razvijenih zemalja zbivaju se istovremeno s tehnološkim razvojem koji je po brzini promjena i po kompleksnosti brži nego ikada do sada u ljudskoj povijesti. Povezivanje ova dva procesa gotovo da nameće obvezu da se iskoriste mogućnosti koje pružaju nove tehnologije kako bi se poboljšao i olakšao život starim ljudima. Na takvim razmišljanjima počiva razvoj relativno nove znanstveno-primjenjene discipline – GERONTEHNOLOGIJE. Sam termin "gerontehnologija" kompozit je dvije riječi "geronotologija" - znanstvena disciplina koja se bavi biološkim, psihološkim, socijalnim i medicinskim aspektima starenja i "tehnologija" - znanstvena disciplina koja se bavi istraživanjem i razvojem tehnika i proizvoda. Prema tome, može se reći da je gerontehnologija disciplina koja se bavi istraživanjem i razvojem različitih tehnika i proizvoda zasnovanim na znanstvenim spoznajama o procesu starenja. Znanje prikupljeno u okviru gerontoloških istraživanja pruža osnovicu za prilagodbu postojećih i razvoj novih tehnologija koje imaju za cilj zadovoljiti potrebe i zahtjeve starijih i starih ljudi. Područja gerontehnologije mogu se podijeliti u pet cjelina: (1) Prevencija opadanja funkcionalnih sposobnosti koje nastaju kao posljedica starenja. Tehnologija može pomoći tako da odgodi opadanje funkcionalnih sposobnosti (primarna prevencija) ili tako da umanji neželjene posljedice (sekundarna prevencija) ; (2) Nadoknađivanje umanjenih sposobnosti i vještina putem različitih pomagala kao što su npr. naočale, štap, kolica i sl. ; (3) Poboljšanje uvjeta života i omogućivanje novih aktivnosti s osnovnim ciljem da se što duže ostane aktivan, samostalan i neovisan o pomoći drugih. Uloga tehnologije u ispunjavanju tog zahtjeva je praktički neograničena: od preoblikovanja javnih prostora do najrazličitijih predmeta koji se koriste u svakodnevnom životu ; (4) Pružanje pomoći onima koji skrbe za stare ljude ; (5) Poticanje znanstvenih istraživanja o procesu starenja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ljiljana Kaliterna Lipovčan (lili@pilar.hr), 25. Stu. 2015. u 14:55 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4