crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 787626

Knjiga

Autori: Botica, Ivan; Kovačić, Vinko; Kuhar, Kristijan
Naslov: Knjige posinovljenja, novicijata i zavjetovanja franjevaca trećoredaca glagoljaša otoka Krka (1717. – 1914.)
( Historical and linguistic context of registry records of affiliation, novitiate and profession of vows of Third Order Regular on the island of Krk (1717-1914) )
Vrsta knjige: monografija
Izdavač: Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša, Staroslavenski institut
Grad: Zagreb
Godina: 2015
Serija: MONUMENTA GLAGOLITICA TERTII ORDINIS REGULARIS SANCTI FRANCISCI IN CROATIA volumen II
Stranica: 264
ISBN: 978-953-6080-19-9
Ključne riječi: povijest pismenosti ; franjevci trećoredci glagoljaši ; registarski zapisi ; Krk ; glagoljica ; latinica ; hrvatski ; talijanski
( History of Literacy ; Glagolitic Franciscan TOR ; registry records ; Krk ; Glagolitic script ; Latin script ; Croatian ; Italian )
Sažetak:
Knjiga se sastoji od dviju cjelina: uvodne studije i registarskih zapisa. U opsežnoj studiji donose se bitni podatci o ovim specifičnim redovničkim knjigama, odnosno povijesno-jezični kontekst registarskih zapisa posinovljenja, novicijata i zavjetovanja franjevaca trećoredaca glagoljaša otoka Krka u razdoblju od 1717. do 1914. godine. Središnji dio čine registarski zapisi, njih ukupno 287, iz četiriju rukopisa koji potječu iz triju krčkih trećoredskih samostana: Glavotoka (Sv. Marija), Porta (Sv. Marija Magdalena) i grada Krka (Sv. Franjo Asiški). Knjige ili, kako izvorno stoji na njihovim koricama, „libri“ posinovljenja, novicijata i zavjetovanja pisane su glagoljicom (kurzivom) i latinicom na hrvatskom i talijanskom jeziku. Ti su zapisi važni za rekonstrukciju osobnih podataka, jezika, pisama, baštine i povijesti. Što tiče metodologije rada, poštivan je kronološki kriterij, po kojem su svi izvornici raščlanjeni u pojedinačne zapise kao da su zasebni dokumenti te su priređeni za objavu po pravilima egdotike (redni broj, datum temporale i locale, regest, signatura, korpus). Uz arhivsku signaturu s folijacijom i drugim napomenama navodi se i autorstvo svakoga pojedinačnoga zapisa, što omogućuje daljnja istraživanja razine zapisivačeve pismenosti, napose paleografske osobitosti. Poznato je da je stanovništvo ranonovovjekovnoga Krka rabilo čak četiri romanska jezika: krčkoromanski (veljotski), krčkorumunjski (vlaški), mletački i talijanski. Nad autohtonim krčkoromanskim, koji se rabio do pred kraj 19. stoljeća, postupno je prevladavao mletački, koji se širio i jačao usporedno sa širenjem Mletačke Republike. U početnim se stoljećima Republike mletački uz latinski rabio i u administraciji, ali od 15. stoljeća sve se više napušta mletački i prihvaća talijanski, no u tom su talijanskom redovito prisutni mletački jezični elementi. U tom su se smislu i na Krku mletački i talijanski rabili kako u svakodnevnoj komunikaciji, tako i u administraciji. Talijanski zapisi (iz 18. i 19. st.) u ovim knjigama upućuju na to da su franjevci trećoredci rabili jezik blizak današnjemu standardu bez zamjetnih mletačkih elemenata.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstvena
Znanstvena područja:
Teologija,Filologija,Povijest
Puni text rada: 787626.Doc6.doc (tekst priložen 28. Ožu. 2019. u 21:32 sati)
Upisao u CROSBI: Vinko Kovačić (vkovacic@ffzg.hr), 26. Stu. 2015. u 18:54 sati
Napomene:
Sadržaj: 1. Povijesno-jezični kontekst registarskih zapisa posinovljenja, novicijata i zavjetovanja franjevaca trećoredaca glagoljaša otoka Krka od 1717. do 1914." (str. 11-48) ; 2. Korišteni redaktorski znakovi (str. 51) ; 3. Knjige posinovljenja, novicijata i zavjetovanja franjevaca trećoredaca glagoljaša otoka Krka od 1717. do 1914. (str. 55-226) ; 4. Kratice (str. 229-230) ; 5. Rječnik manje poznatih riječi (str. 233- 237) ; 6. Kazalo osobnih imena (str. 241-255) ; 7. Kazalo toponima (str. 259-264)Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4