crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 787879

Zbornik radova

Autori: Brajša-Žganec, Andreja
Naslov: Kvaliteta života i obiteljsko funkcioniranje: usporedba procjena u ranoj, srednjoj i kasnoj odrasloj dobi
( Quality of life and family functioning: comparison of estimates in the early, middle and late adulthood )
Izvornik: Psihologija starenja - pogled u budućnost 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa / Despot Lučanin, Jasminka, Černja, Iva, Lopižić, Josip, Rudolfi, Nelija (ur.). - Šibenik : Hrvatsko psihološko društvo i Naklada Slap , 2015. 46-46 (ISBN: 978-953-55079-3-2).
Skup: Psihologija starenja - pogled u budućnost 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 4.-7. 11. 2015.
Ključne riječi: kvaliteta života; životno zadovoljstvo; sreća; obiteljski odnosi; stari ljudi
( quality of life; life satisfaction; happiness; family relationships; old people )
Sažetak:
Obitelj ima važnu ulogu u održavanju i jačanju subjektivne dobrobiti starih ljudi, a funkcioniranje obitelji i kvaliteta odnosa sa osobama iz neposredne okoline doprinose kvaliteti života osoba u kasnoj odrasloj dobi. Kroz životni vijek pojedinca obiteljski odnosi imaju važnu, ali različitu ulogu u kvaliteti života. Cilj ovog rada je ispitati povezanost kvalitete života, životnog zadovoljstva, sreće kao i pojedinih domenama životnog zadovoljstva s obiteljskim funkcioniranjem, kao i s brojem članova obitelji i brojem djece osoba u ranoj, srednjoj i kasnoj odrasloj dobi. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 1000 ispitanika (52% žena) od toga 379 u dobi od 18 do 40 godina, 353 u dobi od 40 do 60 godina te 268 starijih od 60 godina. Podaci su prikupljani u sklopu projekta Pilarov barometar, stavovi i mišljenja građana hrvatskog društva o društvenim odnosima i procesima. Za potrebe ovog rada korištene su opće procjene zadovoljstva životom i srećom, te različitim domenama života na skali od 0 do 10, skala zadovoljstva s obitelji koja se sastoji od 5 čestica koje se odnose na 5 domena obiteljskog funkcioniranja kao i opći sociodemografski podaci. Procjena zadovoljstva obitelji značajno je povezana sa životnim zadovoljstvom i srećom kao i pojedinim domenama životnog zadovoljstva u mlađoj i srednjoj odrasloj dobi dok procjena zadovoljstva obitelji nije povezna sa srećom i tek je granično značajno povezana sa životnim zadovoljstvom u starijoj dobi. Procjena zadovoljstva obitelji u kasnoj odrasloj dobi povezana je sa brojem članova obitelji s kojima pojedinci žive i ukupnim brojem djece dok u ranoj i srednjoj odrasloj dobi ta povezanost izostaje. Broj članova obitelji sa kojima žive osobe u kasnoj odrasloj dobi postaju važni u interakciji sa procjenom funkcioniranja obitelji za životno zadovoljstvo i sreću starih osoba dok broj članova obitelji nije povezan sa kvalitetom života, srećom i životnim zadovoljstvom u ranoj i srednjoj odrasloj dobi. Rezultati su razmatrani u smjeru objektivnih i subjektivnih čimbenika kvalitete života u kasnoj odrasloj dobi.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Andreja Brajša-Žganec (Andreja.Brajsa.Zganec@pilar.hr), 29. Stu. 2015. u 16:00 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4