Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 788545

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Mustapić, Marko
Naslov: Interes za povijest i kultura sjećanja mladih u Zagrebu: “…hmm…povijest…pa zanima me, ali …me i ne zanima…“
( Interest in History and Cultural Memory of Youth in Zagreb: „…hmm…history…and, it interests me, but… I am not interested at all…“ )
Knjiga: DEMOKRATSKI POTENCIJALI MLADIH U HRVATSKOJ
Urednik/ci: Ilišin, VLasta ; Gvozdanović, Anja ; Potočnik, Dunja
Izdavač: IDIZ I CDP Miko Tripalo
Grad: Zagreb
Godina: 2015
Raspon stranica:: 93-123
Ukupni broj stranica u knjizi:: 304
ISBN: 978-953-6218-66-0
Ključne riječi: mladi, Zagreb, povijest, kultura sjećanja
( youth, Zagreb, history, cultural memory )
Sažetak:
U društvenim i humanističkim znanostima proteklih je desetljeća prisutan otklon od klasičnog pristupa istraživanju društvene prošlosti, pri čemu se sve veći naglasak stavlja na pluralitet i koegzistiranje različitih oblika društvenog sjećanja. 'Kolektivno sjećanje' temelji se na selektivnom prihvaćanju značenja prošlosti iz perspektive sadašnjosti. Ono predstavlja skupinu individualnih i obiteljskih sjećanja koje egzistiraju u određenoj zajednici, pa je stoga nestabilno i podložno rekonstruiranjima i reinterpretacijama. Pritom nisu važne stvarne činjenice na kojima se temelji povijest kao znanost niti 'službeno sjećanje' koje je proizvod političkog institucionalnog sistema. 'Kolektivno sjećanje' se stalno reorganizira i prilagođava širim društvenim i političkim promjenama. Ključnim događajima europske suvremene povijesti smatraju se dva svjetska rata, čemu Hrvatska pribraja i Domovinski rat. U ovom su radu izloženi odabrani nalaze istraživanja dobivenih u okviru međunarodnog znanstvenog projekta MYPLACE. Rezultati se odnose na interes mladih Zagrepčana, od 16 do 25 godina, za povijest i njihovu kulturu sjećanja: nalazi anketnih istraživanja, provedenih na reprezentativnim probabilističkim uzorcima mladih iz zagrebačkih četvrti Peščenica (N=607) i Podsljeme (N=610), koji se odnose na pitanja o zainteresiranosti za suvremenu povijest, označavanje povijesnih događaja i važnost komemoriranja povijesnih događaja te nalazi o kulturi sjećanja mladih, dobivenih provedbom polu-strukturiranih intervjua na uzorku dragovoljaca (N=61) ekstrahiranog iz uzoraka korištenih za provedbu anketa. Mladi iskazuju relativno slab interes za povijest, a s druge strane prilično do vrlo važnim ocjenjuju važnost obilježavanja događaja iz suvremene nacionalne prošlosti. Pored toga, intervjui su ukazali na prisutnost nekolicine dimenzija znače nja važnosti obilježavanja događaja iz nacionalne prošlosti: povijest kao učiteljica života ; izgradnja i osnaživanje nacionalnog identiteta ; izražavanje empatije i počasti žrtvama te njihovim obiteljima ; važnost komemoracija jer svi u svijetu obilježavaju povijesne događaje.
Projekt / tema: 266831
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija,Psihologija,Povijest
Puni text rada: 788545.Mustapic_2015_Interes_za_povijest_i_kulturu_sjecanja_mladih_u_Zagrebupdf (tekst priložen 31. Pro. 2015. u 11:53 sati)
Upisao u CROSBI: Marko Mustapić (Marko.Mustapic@pilar.hr), 3. Pro. 2015. u 23:18 sati