Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 789700

Knjiga

Urednik/ci: Vesna Badurina Stipčević
Naslov: Marinka Šimić, Akademijin brevijar, HAZU III c 12, hrvatskoglagoljski rukopis s konca 14.stoljeća. Jezična studija. Transliteracija. Faksimil.
( Marinka Šimić, The Academy Breviary, HAZU III c 12, Croatian Glagolitic Manuscripts from the and of 14.th c., Linguistic study. Transliteration. Fascimile edition. )
Vrsta knjige: monografija
Izdavač: Staroslavenski institut
Grad: Zagreb
Godina: 2014
Serija: Biblioteka Spomenici
Stranica: 268 + faksimil
ISBN: 978-953-6080-16-8
Ključne riječi: Akademijin brevijar; Psaltir; Komunal; hrvatskoglagoljski rukopisi; jezik
( Academy Breviary; Psalter; Common of Saints; Croatian Glagolitic manuscripts; language )
Sažetak:
Knjiga sadrži latiničku transliteraciju glagoljskoga Akademijina brevijara, studiju o jeziku brevijara te faksimil. Među tridesetak hrvatskoglagoljskih brevijara posebno mjesto pripada Akademijinu brevijaru (sign. HAZU IIIc 12), rukopisu koji je pisan hrvatskom ustavnom glagoljicom oko 1384. godine. Po sadržaju se ubraja u posebnu vrstu časoslova, tzv. Liber horarum, a među hrvatskoglagoljskim rukopisima očuvana su još samo dva takva časoslova: Lobkovicov psaltir iz 1359. godine i Pariški zbornik, Slave 73 (Borislavićev zbornik) iz 1375. godine. To je posebna vrsta časoslova za redovnice i laike koji nisu znali latinski, a nastala je tako da su se Psaltiru dodavali pojedini dijelovi, tj. Komunal, Oficij za mrtve, mali Oficij Majke Božje i Kalendar, što je i sadržaj Akademijina brevijara. Jezik je ovog rukopisa hrvatski crkvenoslavenski koji je posebice u Psaltiru konzervativan po svojim fonološkim, morfološkim i leksičkim obilježjima. O mjestu pisanja brevijara nisu očuvani podatci ; zna se jedino da bi mogao biti iz Istre, i to prema Kukuljevićevoj zabilješci na hrptu rukopisa.
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstvena
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: Vesna Stipčević (vesna.stipcevic@stin.hr), 11. Pro. 2015. u 18:47 sati