crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 790367

Disertacija

Autor: Langer, Lea
Naslov: Utjecaj inhibitora monoaminooksidaze A i B na fosforilaciju proteina tau - terapijski učinak u Alzheimerovoj bolesti
( The effect of monoamine oxidase A and B inhibitors on the phosphorylation of tau protein. Testing the potencial therapeutic effect in Alzheimers )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Prirodoslovno-matematički fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 27.02.
Godina: 2015
Stranica: 61
Mentor: Šimić, Goran
Ključne riječi: Alzheimerova bolest; Tau protein; monoaminoksidaza; ASS234
( Alzheimer's disease; Tau protein; monoamine oxidase; ASS234 )
Sažetak:
Alzheimerova bolest (AB) je neurodegenerativna bolest karakterizirana podmuklim početkom te sporoprogresivnim oštećenjem epizodičkog pamćenja. Vodeći je primarni uzrok sindroma demencije. Prema tau hipotezi nastanka AB poremećajem funkcije tauproteina dolazi do njegovog odvajanja od mikrotubula, raspada mikrotubula, degeneracije aksona i smrti neurona. Biološkodjelovanje proteina tau regulirano je u najvećoj mjeri fosforilacijom. Tau protein je u AB abnormalno hiperfosforiliran na više od 40 mjesta, no još uvijek nije poznat uzročno-posljedični slijed događaja koji dovode do takve abnormalne hiperfosforilacije tau proteina u AB. Smatra se da uranoj patogenezi AB važnu ulogu možda ima i povećana aktivnost aktivirane monoaminoksidaze (MAO). Zbog kompleksnosti AB razvijaju se lijekovi koji imaju mogućnost simultanog djelovanja na različite ciljeve, kao što je to novi spoj ASS234. In vitro istraživanja pokazala su da ASS234 istovremeno inhibira enzime MAO-A i MAO-B, te svojim djelovanjem na enzim acetilkolinesterazu (AChE) reducira agregaciju amiloida β. Budući da je spoj ASS234 sačinjen od donepezila (inhibitor AChE) i PF901N (inhibitor MAO-B), do sada je pokazao neke očekivane pozitivne učinke za moguću uporabu u liječenju AB.Ovim sam istraživanjem željela ustanoviti utječu li na fosforilaciju tau proteina (i na koji način) inhibitor MAO-B PF9601N te inhibitor MAO-A klorgilin. Rezultati su pokazali da klorgilin smanjuje fosforilaciju tau proteina na epitopu Ser199 u kulturi neuroblastomskih stanica SH-SY5Y, dok takav utjecaj PF9601N nije uočen. Dobiveni rezultati pridonose razumijevanju potencijalnog terapijskog učinka inhibitora MAO-A i MAO-B u AB, no za potpuniju sliku potrebno je provesti daljnja istraživanja utjecaja klorgilina na fosforilaciju tau proteina i na drugim epitopima, posebice Ser202/Thr205 i Ser396/Ser404.
Projekt / tema: 108-1081870-1942, HRZZ-09/16
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: Goran Šimić (gsimic@hiim.hr), 16. Pro. 2015. u 13:00 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4