crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 791516

Zbornik radova

Autori: Nikčević-Milković, ANela; Šuto, Ana
Naslov: Pojavnost i oblici elektroničkog zlostavljanja kod učenika u gradskoj, prigradskoj i seoskoj sredini
( The incidence and forms of electronic harassment with students in the city, the urban and rural environment )
Izvornik: III. znanstveno-stručni skup Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici, Osijek.Osijek :
Skup: III. znanstveno-stručni skup Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici, Osijek.
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 2010.
Ključne riječi: e-zlostavljanje; facebook; škole gradske; prigradske i seoske sredine
( email abuse; facebook; school urban; suburban and rural areas )
Sažetak:
Suvremeni oblik nasilja među vršnjacima je tzv. elektroničko zlostavljanje posredovano suvremenim tehnologijama (prije svega internetom i mobitelom). Istraživanje tog oblika nasilja proveli smo na učenicima 6. i 8. razreda (N=175) tri osnovne škole iz: gradske, prigradske i seoske sredine. Faktorskom analizom rezultata izdvojili smo 3 interpretabilna faktora koje smo imenovali: F1 – Uznemiravanje i vrijeđanje s direktnom namjerom, F2 – Kršenje tuđeg identiteta i F3 - Uznemiravanje i vrijeđanje bez direktne namjere. Za faktor 1 statistički značajni prediktori pokazali su se: razred i dob, (ne)isprobavanje sadržaja informatike na kompjutoru, provođenje više slobodnog vremena na kompjutoru i mobitelu općenito, kao i na aplikacijama chata, bloga i facebooka. Za faktor 2 statistički značajni prediktori pokazali su se: veličina i okruženje osnovne škole, razred, dob, provođenje više vremena na internetu općenito, odnosno na aplikacijama chata, facebooka i nečem drugom. Za faktor 3 statistički značajni prediktori pokazali su se: veličina i okruženje osnovne škole, razred, dob, spol, (ne)posjedovanje mobitela, kompjutora, interneta, (ne)provođenje manje ili više vremena na internetu općenito te na aplikacijama chata, facebooka i nečem drugom, (ne)pohađanje informatike u školi. Učenici osnovne škole seoske sredine (oko 7%) najviše sudjeluju u oblicima nasilja prijetnje i pisanja ružnih stvari o nekome putem mobitela i interneta. U školama gradske i prigradske sredine veća je prevalencija elektroničkog nasilja općenito (oko 14% u gradskoj i oko 12% u prigradskoj sredini), a najčešći oblici nasilja ovih učenika su: „tračanje“ neke osobe preko internet aplikacija, korištenje prostih riječi i grubog riječnika on-line ili putem mobitela.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Puni text rada: 791516.Nasije_meF0u_vrB9njacima2.pdf (tekst priložen 26. Pro. 2015. u 15:43 sati)
Upisao u CROSBI: Anela Nikčević Milković (amilkovic@unizd.hr), 26. Pro. 2015. u 15:43 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4