Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)



Pregled bibliografske jedinice broj: 791702

Zbornik radova

Autori: Nikčević-Milković, Anela; Rupčić, Andrea
Naslov: Profili rizičnih i zaštitnih čimbenika planiranja prevencije poremećaja u ponašanju kod djece i mladih grada Gospića, stručni skup povodom Projekta Sunčana strana ulice, Ambidekster klub iz Zagreba, Grad Gospić, Odjel za nastavničke studije u Gospiću
( Profiles of risk and protective factors of planning prevention of behavioral disorders in children and youth of the city of Gospic, expert meeting on the occasion of the Project Sunny side of the street, Ambidekster club from Zagreb, City of Gospic, Department of teaching studies in Gospic )
Izvornik: Projekt Sunčana strana uliceGospić :
Skup: Projekt Sunčana strana ulice
Mjesto i datum: Gospić, Hrvatska, 2013.
Ključne riječi: rizični i zaštitni čimbenici; poremećaji u ponašanju; prevencija
( risk and protective factors; etiology; prevention )
Sažetak:
U uvodnom dijelu izlaganja reći će se nešto o rizičnim i zaštitnim čimbenicima poremećaja u ponašanju. Ovo će se uklopiti u ekološku teoriju ljudskog razvoja. Izložit će se i rezultati recentnih istraživanja u okviru te teme te objasniti koncept razvojnih prednosti. Posebno će se istaći uloga obitelji i lokalne zajednice u razvoju otpornosti djece i mladih. Objasnit će se uloga prevencije i značenje prevencijske znanosti. U drugom dijelu izlaganja objasnit će se model prevencije poremećaja u ponašanju „Zajednice koje brinu“ te rezultati istraživanja „Procjene rizičnih i zaštitnih čimbenika mladih na području grada Gospića“ provedeno na 300-njak učenika srednjih škola. Prema rezultatima istraživanja daleko najveća prevalencija rizičnih faktora u gradu Gospiću je alkohol, a potom duhan. Istraživanje pokazuje da treba jačati organizirane aktivnosti za mlade (naročito perioda srednje adolescencije), jačati privrženost obitelji i lokalnoj zajednici, mlade uključivati u prosocijalne aktivnosti, nagrađivati prosocijalne aktivnosti i davati im modele te ih educirati o zdravim stilovima života.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Puni text rada: 791702.procjena_rizicnih_rec_na_tekstu-1-ispravljeno111.pdf (tekst priložen 28. Pro. 2015. u 16:09 sati)
Upisao u CROSBI: Anela Nikčević Milković (amilkovic@unizd.hr), 28. Pro. 2015. u 16:09 sati