crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 791891

Zbornik radova

Autori: Nikčević-Milković, Anela
Naslov: Pregled istraživanja elektroničkog nasilja među djecom i mladima
( Pregled istraživanja elektroničkog nasilja među djecom i mladima )
Izvornik: Knjiga sažetaka sa znanstveno-stručnog skup posvećen pitanjima nasilja – „e-nasilje – izazovi proučavanja i preveniranja nasilja u okviru novih medija“Osijek :
Skup: „e-nasilje –izazovi proučavanja i preveniranja nasilja u okviru novih medija“
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 26.-29.11.
Ključne riječi: elektroničko zlostavljanje; učenici; posljedice e-nasilja; edukacija o suvremenim tehnologijama
( electronic harassment; students; the consequences of e-violence; training on modern technologies )
Sažetak:
U prvom dijelu izlaganja napravit će se pregled istraživanja elektroničkog nasilja i zlostavljanja u Hrvatskoj, Europi i šire. Reći će se nešto o prevalenciji e-nasilja, najfrekventnijim oblicima e-nasilja, najuobičajenijem mediju e-nasilja, rizičnoj dobi učenika za pojavu e-nasilja, posljedicama e-nasilja te potrebnoj edukaciji odraslih koji u virtualnom svijetu nemaju moć kontrole koji bi trebali imati odgajajući djecu i mlade. U drugom dijelu izlaganja ukratko će se iznjeti rezultati istraživanja Nikčević-Milković i Jerković (u objavi) koje je provedeno na 185 učenika predmetne nastave u tri osnovne škole Upitnikom o ponašanju na internetu i mobitelu te sociodemografskim upitnikom. Cilj istraživanja je bio ispitati učestalost i oblike e-nasilja u različitim školskim sredinama. Rezultati pokazuju da postoje razlike u učestalosti i oblicima e- nasilja s obzirom na dob, provođenje slobodnog vremena, veličinu i okruženje škole koju učenici pohađaju. Rezultati istraživanja pokazuju da se povećanjem dobi učenika, većim iskustvom u radu na suvremenim tehnologijama, češćim provođenjem slobodnog vremena na računalu, mobitelu i internet aplikacijama povećava e-zlostavljanje s direktnom namjerom i kršenjem tuđeg identiteta. S veličinom i urbanijim okruženjem škole te povećanjem dobi učenika se povećava vjerojatnost e- zlostavljanja uznemiravanjem i vrijeđanjem bez direktne namjere. Dužina korištenja interneta i mobitela preko sat vremena je prediktivna za pojavu e-zlostavljanja. Učenici najviše koriste Facebook aplikaciju i njeno korištenje više od dva sata dnevno je prediktivno za pojavu e-zlostavljanja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Anela Nikčević Milković (amilkovic@unizd.hr), 29. Pro. 2015. u 20:15 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4