crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 793735

Zbornik radova

Autori: Sučić, Ines; Franc, Renata; Karlović, Ruža; Šakić, Vlado
Naslov: Svrhe sankcija i povjerenje u policiju i pravosuđe– stavovi javnosti i policijskih službenika 2014. godine u odnosu na 2005. godinu.
( PURPOSES AND CAUSES OF SENTENCING CRIMINAL BEHAVIOUR – DIFFERENCES IN PUBLIC AND POLICE OFFICERS' ATTITUDES 2014 – 2005 )
Izvornik: Zbornik radova IV. međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Istraživački dani Visoke policijske škole u Zagrebu" / Butorac, Ksenija (ur.). - Zagreb : Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska akademija , 2015. 393-4167 (ISBN: 978-953-161-291-6).
Skup: V. međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Istraživački dani Visoke policijske škole u Zagrebu"
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 23.-24.04.2015.
Ključne riječi: svrhe kazni; uzroci kriminalnog ponašanja; povjerenje u policiju; povjerenje u sudstvo; policija; javnost
( attitudes; sentencing purposes; police; public )
Sažetak:
Mišljenja javnost o svrhama kazni i uzrocima kriminalnog ponašanja pružaju uvid u razinu njihove obaviještenosti, ali i razinu podrške određenim politikama kažnjavanja te eventualno odobravanje i/ili poticanje određenog tipa reakcija kazneno-pravnog sustava. Stavovi policijskih službenika također su izuzetno važni prilikom kreiranja mjera suzbijanja i prevencije kriminaliteta. Cilj ovog rada je dvojak: prvi je utvrditi razlikuju li se opća javnost i policijski službenici u svojim stavovima o svrhama sankcija, uzrocima kriminalnog ponašanja, povjerenju u policiju i pravosuđe te stavu o primjerenosti sudskih kazni u Hrvatskoj. Drugi cilj rada je utvrditi jesu li se analizirani stavovi javnosti i policijskih službenika 2014. godine promijenili u odnosu na iste stavove iz 2005. godine. Analizirani podaci prikupljeni su anketnim ispitivanjima provedenim 2005. godine i 2014. godine na dva nacionalno reprezentativna uzorka (javnost: N2005=924 i N2014=1000 ; ) te dva prigodna uzorka policijskih službenika (policijski službenici: N2005=105 i. N2014=159). Sudionici oba uzroka u obje točke vremena iskazuju veće povjerenje u policiju nego u pravosuđe. Najveće povjerenje u policiju iskazali su policijski službenici 2005. godine. Policijski službenici su 2014. godine iskazali najmanje povjerenje u pravosuđe i ujedno su sudske kazne u Hrvatskoj ocijenili značajno blažima. Međutim, potrebno je napomenuti kako većina svih sudionika sudske kazne u RH procjenjuje preblagima. Veći broj sudionika (više od 50%) u oba uzroka i u obje točke mjerenja uzrok kriminalnog ponašanju u većoj mjeri pripisuju društvenim nego individualnim karakteristikama. Ujedno, javnost i policijski službenici 2014. godine u odnosu na 2005. godinu značajno manje podržavaju rehabilitaciju i značajno više podržavaju kažnjavanje kao svrhu sankcija. Osobe koje vjeruju da su sudske kazne u RH preblage i pripisuju kriminalno ponašanje u većem stupnju individualnim karakteristikama u većem stupnju i zagovaraju kažnjavanje kao svrhu sankcioniranja kriminalnog ponašanja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ines Sučić (Ines.Sucic@pilar.hr), 12. Sij. 2016. u 13:33 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4