crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 794501

Časopis

Autori: Tafra, Branka
Naslov: Babukićeva Ilirska slovnica – 160 godina poslije
( Babukić's Ilirska slovnica – 160 years later )
Izvornik: Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi (1848-6231) 4 (2015); 1-17
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Vjekoslav Babukić; Ilirska slovnica; ilirski preporod; hrvatski jezik; hrvatska gramatika; povijest hrvatskoga standardnoga jezika
( Vjekoslav Babukić; Ilirska slovnica; IIlyrian movement; Croatian language; Croatian grammar; history of Croatian standard language )
Sažetak:
Prije stotinu i šezdeset godina objavljena je Ilirska slovnica koja je predugo čekala objektivnu jezikoslovnu valorizaciju. Premda je to prva znanstvena gramatika hrvatskoga jezika i premda je Vjekoslav Babukić bio prvi i glavni kodifikator hrvatskoga jezika polovinom 19. stoljeća te prvi profesor hrvatskoga jezika na visokoškolskoj ustanovi, pa su već zbog toga i autor i njegova gramatika važni za hrvatsko jezikoslovlje, jezikoslovna kroatistika sve donedavna nije pokazivala zanimanje za Babukića gramatičara. Ilirska je slovnica bila prekretnica za svoga autora, ona ga je gurnula u financijsku i profesionalnu propast i od nje su dalje njegova karijera i njegovo djelo krenuli prema zaboravu. Gramatika je odmah nakon izlaženja doživjela negativne ocjene koje su ostale u kroatistici sve do kraja 20. stoljeća i zbog kojih njezine korice nisu ni otvarane. U radu se analiziraju razlozi zbog kojih su tu gramatiku kroatisti zaobilazili u svojim istraživanjima te se otkrivaju s jedne strane njezini nedostaci i s druge strane njezine znanstvene vrijednosti. S velike vremenske distancije ocjenjuje se njezino mjesto u povijesti hrvatskoga jezikoslovlja, ali i značenje godine njezina izlaženja (1854. godina) za povijest hrvatskoga književnoga jezika.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Puni text rada: 794501.Tafra_Radovi_4_Pozega_2015_2.pdf (tekst priložen 16. Sij. 2016. u 13:42 sati)
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Babukićeva Ilirska slovnica – 160 godina poslije
Upisao u CROSBI: Branka Tafra (btafra@hrstud.hr), 16. Sij. 2016. u 13:42 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4