crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 796173

Zbornik radova

Autori: Jakšić, Krešimir; Nekić, Marina
Naslov: Eksploratorna i konfirmatorna faktorska analiza skala vjerovanja o muškoj i ženskoj seksualnoj dominantnosti
( Exploratory and Confirmatory Factor Analysis of Men`s and Women`s Sexual Dominance Beliefs Scale )
Izvornik: 23.Godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija starenja - pogled u budućnost / Despot Lučanin, J., Černja, I., Lopižić, J., Rudolfi, N. (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo , 2015. 202-202 (ISBN: 978-953-55079-3-2).
Skup: 23.Godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija starenja - pogled u budućnost
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 4.-7.studenog 2015.
Ključne riječi: Vjerovanja o seksualnoj dominantnosti; muška seksualna dominantnost; ženska seksualna dominantnost
( Sexual dominance beliefs; female sexual dominance; male sexual dominance )
Sažetak:
Vjerovanja o seksualnoj dominantnosti obično su se ispitivala u kontekstu seksualnog nasilja i tradicionalnih dvostrukih seksualnih standarda kao jedna od dimenzija seksualnih vjerovanja. Muehlenhard i Felts (1992) su tako seksualnu dominantnost promatrali samo kroz prizmu heteroseksualnog odnosa u kojem muškarac dominira nad ženom u seksualnim situacijama, operacionalizirajući je putem skale vjerovanja o muškoj seksualnoj dominantnosti. Ovaj instrument do sada nije bio primjenjivan na hrvatskom uzorku ispitanika, a također nije bilo istraživanja koja bi na drugačiji način sagledala seksualnu dominantnost muškaraca i žena, odnosno pošla od pretpostavke da i žene mogu biti seksualno dominantne, a muškarci submisivni. Stoga je cilj istraživanja bio validirati skalu vjerovanja o muškoj seksualnoj dominantnosti u njezinom izvornom obliku kako je konstruiraju Muehlenhard i Felts (1992), te na osnovu nje konstruirati skalu vjerovanja o ženskoj dominantnosti i provjeriti njezinu valjanost. Istraživanje je provedeno putem on-line baterije upitnika kreirane za potrebe šireg istraživanja na temu odnosa interpersonalne i grupne dominantnosti s vjerovanjima o seksualnoj dominantnosti na uzorku ispitanih iz različitih dijelova RH. Rezultati analize glavnih komponenti skale vjerovanja o muškoj dominantnosti upućuju na jednofaktorsku strukturu skale, dok konfirmatorna faktorska analiza uz maximum likelihood estimaciju upućuje na djelomično zadovoljavajuće parametre. Identični rezultati utvrđeni su i za skalu vjerovanja o ženskoj dominantnosti. Nije zabilježena statistički značajna razlika po pitanju jačine vjerovanja o muškoj i ženskoj seksualnoj dominantnosti te ona nisu izrazito izražena. Zaključak provedenih analiza jest da navedene skale zahvaćaju vjerovanja o muškoj i ženskoj seksualnoj dominantnosti na ispitanom uzorku ispitanika, ali da ostaje dodatni prostor za njihovu modifikaciju kako bi navedeni konstrukti bili adekvatnije zahvaćeni.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Krešimir Jakšic (kjaksic@student.unizd.hr), 26. Sij. 2016. u 20:16 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4