Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA (CROSBI ID 401862)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Martinović, Tomislav MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA / Mrvčić, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Martinović, Tomislav

Mrvčić, Jasna

hrvatski

MACERACIJA U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA

Jaka alkoholna pića su pića u kojima je glavni sastojak etilni alkohol (etanol), čiji postotak iznosi najmanje 15 % vol. Jedan od osnovnih tehnoloških postupaka u proizvodnji jakih alkoholnih pića kao što su voćni likeri i travarice je maceracija. Maceracijom se ekstrahiraju biološki aktivnih spojeva ljekovitog i aromatskog bilja, voća ili plodova u vodeno-alkoholnu bazu pri sobnoj temperaturi. Osim vrste i kvalitete voća i bilja koje se macerira, na kvalitetu macerata i koncentraciju biološki aktivnih spojeva utječu i brojni drugi parametri maceracije kao što su vrijeme maceracije, temperatura i koncentracija vodeno-alkoholne otopine. S obzirom da se u Republici Hrvatskoj procesom maceracije najčešće proizvode voćni likeri (orahovac i likeri od crvenog voća) te travarice, u ovom radu je opisano voće i aromatsko i ljekovito bilje koje se koristi u proizvodnji tih pića, biološki aktivni spojevi odgovorni za aromu, antioksidativno i ljekovito djelovanje voćnih likera i travarica te postupci maceracije s naglaskom na istraživanja utjecaja vremena i temperature na postupak maceracije.

maceracija; jaka alkoholna pića; orahovac; antocijani; likeri od crvenog voća; travarica

nije evidentirano

engleski

MACERATION IN PRODUCTION OF SPIRITS DRINKS

nije evidentirano

maceration; spirits drinks; liqueur of walnut; antocyanins; liqueur of red fruit; herb brandy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

01.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija