AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA (CROSBI ID 401869)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Fiket, Marijana
Mrvčić, Jasna
hrvatski
AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
Aromatsko i ljekovito bilje sadrži eterična ulja, gorke tvari, tanine, polifenolne spojeve, sluzi i saponine, spojeve koji im daju karakterističnu aromu, okus i boju te biološki aktivne spojeve koji imaju pozitivne učinke na zdravlje. U proizvodnji jakih alkoholnih pića (JAP) koriste se u proizvodnji travarica. Travarice se proizvode maceracijom ljekovitog i aromatskog bilja u komovici ili destilacijom biljnog macerata. Aromatsko i ljekovito bilje koje se najčešće koristi u proizvodnji JAP su anđelika, anis, brđanka, kim, kadulja, komorač, kleka, lavanda, majčina dušica, matičnjak, paprena metvica, pelin, stolisnik i sl. Stoga je u ovom radu opisano aromatsko i ljekovito bilje koje se najčešće koristi u proizvodnji JAP s posebnim naglaskom na njihove biološki aktivne spojeve. Također je opisana biska, tradicionalna Istarska travarica.
travarica; ekstrakcija; biološki aktivne tvari; aromatsko i ljekovito bilje
nije evidentirano
engleski
AROMATIC AND MEDICAL HERBS IN THE PRODUCTION OF SPIRIT DRINKS
nije evidentirano
herbal liqueurs; extraction; biological active compounds; aromatic and medical herbs
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
01.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb