Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA (CROSBI ID 401869)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Fiket, Marijana AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA / Mrvčić, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Fiket, Marijana

Mrvčić, Jasna

hrvatski

AROMATIČNO I LJEKOVITO BILJE U PROIZVODNJI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA

Aromatsko i ljekovito bilje sadrži eterična ulja, gorke tvari, tanine, polifenolne spojeve, sluzi i saponine, spojeve koji im daju karakterističnu aromu, okus i boju te biološki aktivne spojeve koji imaju pozitivne učinke na zdravlje. U proizvodnji jakih alkoholnih pića (JAP) koriste se u proizvodnji travarica. Travarice se proizvode maceracijom ljekovitog i aromatskog bilja u komovici ili destilacijom biljnog macerata. Aromatsko i ljekovito bilje koje se najčešće koristi u proizvodnji JAP su anđelika, anis, brđanka, kim, kadulja, komorač, kleka, lavanda, majčina dušica, matičnjak, paprena metvica, pelin, stolisnik i sl. Stoga je u ovom radu opisano aromatsko i ljekovito bilje koje se najčešće koristi u proizvodnji JAP s posebnim naglaskom na njihove biološki aktivne spojeve. Također je opisana biska, tradicionalna Istarska travarica.

travarica; ekstrakcija; biološki aktivne tvari; aromatsko i ljekovito bilje

nije evidentirano

engleski

AROMATIC AND MEDICAL HERBS IN THE PRODUCTION OF SPIRIT DRINKS

nije evidentirano

herbal liqueurs; extraction; biological active compounds; aromatic and medical herbs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

01.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija