PROIZVODNJA TEKILE (CROSBI ID 401878)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Koropatnicki, Kristina
Stanzer, Damir
hrvatski
PROIZVODNJA TEKILE
Tekila je jako alkoholno piće porijeklom iz Meksika, savezne države Jalisco koje se proizvodi destilacijom fermentiranog soka kuhane biljke agave. Postoji više vrsta biljke agave koje se koriste u različite svrhe, a za proizvodnju tekile koristi se Agava tequilana Weber, plavi varijetet. Agava se sastoji od dva dijela, velikih listova sa bodljama te tijela, odnosno stabljike koji se kuha kako bi se dobio sok za proizvodnju tekile. Nakon kuhanja slijede procesi mljevenja, fermentacije i destilacije kako bi se dobio konačni proizvod, tekila. Za organoleptička svojstva tekile odgovorni su primarni i sekundarni produkti koji nastaju tijekom kuhanja agave i fermentacije agavine sladovine pomoću kvasca. U ovom završnom radu detaljno su objašnjeni procesi i različiti uvjeti odvijanja tih procesa, kao i njihovi ishodi s krajnjim ciljem upoznavanja procesa proizvodnje tekile.
agava; tekila; kuhanje; fermentacija; destilacija
nije evidentirano
engleski
PRODUCTION OF TEQUILA
nije evidentirano
agave; tequila; cooking (steaming); fermentation; destillation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
01.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb