Žitne rakije (CROSBI ID 401882)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Peša, Andrea
Stanzer, Damir
hrvatski
Žitne rakije
Žitne rakije proizvode se od žitarica koje u sebi sadržavaju škrob i razne druge ugljikohidrate. To su prvenstveno rakije od kukuruza, pšenice, ječma i raži ili njihovih smjesa. Posebnost proizvodnje žitnih rakija je u tome što se prije fermentacije škrob mora razgraditi do fermentabilnih šećera s pomoću slada ili amilolitičkih enzima, jer kvasci iz roda Saccharomyces koji se koriste za fermentaciju, ne mogu previrati škrob. Glavne faze proizvodnje žitnih rakija su: prijem sirovina, ukomljavanje i ošećerenje supstrata, vrenje, destilacija, te dorada i zrenje. Viski, votka, genever i džin najpoznatije su žitne rakije.
žitne rakije; viski; džin; genever; votka
nije evidentirano
engleski
Grain spirits
nije evidentirano
grain spirit; whisky; genevre; gin; vodka
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
01.02.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb