Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobiološka kvaliteta komercijalnog pekarskog kvasca na hrvatskom tržištu (CROSBI ID 225483)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Hanousek Čiča, Karla ; Stanzer, Damir ; Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Mrvčić, Jasna Mikrobiološka kvaliteta komercijalnog pekarskog kvasca na hrvatskom tržištu // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 10 (2015), 3-4; 95-100

Podaci o odgovornosti

Hanousek Čiča, Karla ; Stanzer, Damir ; Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Mrvčić, Jasna

hrvatski

Mikrobiološka kvaliteta komercijalnog pekarskog kvasca na hrvatskom tržištu

Komercijalni pekarski kvasac je aktivna biomasa kvasca Saccharomyces cerevisiae kojoj se tijekom procesa proizvodnje, distribucije i skladištenja pridružuju i drugi nenamjenski mikroorganizmi. U radu je ispitana mikrobiološka kvaliteta uzoraka svježih i suhih oblika pekarskog kvasca različitih proizvođača prisutnih na hrvatskom tržištu. Za izolaciju i identifikaciju mikrobne populacije u uzorcima pekarskog kvasca upotrijebljene su klasične mikrobiološke metode, a mikrobni rast određen je brojanjem poraslih kolonija na selektivnim hranjivim podlogama. Rezultati su pokazali da su bakterije mliječne kiseline (BMK) dominantni pridruženi mikroorganizmi pekarskom kvascu, prisutni u koncentraciji od 105 - 108 st/g. U uzorcima kvasca dokazani su i divlji kvasci i koliformne bakterije u koncentraciji od 103, odnosno 104st/g. Suhi pekarski kvasac imao je bolju mikrobiološku kvalitetu budući da u uzorcima nisu dokazane plijesni i bakterija Listeria monocytogenes. Salmonella sp. i Escherichia coli nisu dokazane u nijednom uzorku, dok je Staphylococcus aureus dokazan u 89% uzoraka svježeg te 67% uzoraka suhog kvasca u koncentraciji od oko 101 st/g.

pekarski kvasac ; mikrobiološka kvaliteta ; bakterije mliječne kiseline

nije evidentirano

engleski

The microbiological quality of commercial baker's yeast on the Croatian market

nije evidentirano

baker’s yeast ; microbiological quality ; lactic acid bacteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

10 (3-4)

2015.

95-100

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija