crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 805552

Zbornik radova

Autori: Jerković, Dijana; Lotar Rihtarić, Martina; Kranželić, Valentina
Naslov: Što znamo o ulozi samoodređenosti i osobina ličnosti u objašnjenju konzumiranja alkohola među studentima u studenskim naseljima?
( What do we know about self-determination and personality traits in explaining alcohol consumption among students in student dormitories? )
Izvornik:
Skup: VI. znanstveno-stručni skup. Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici.
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 25.-27. veljače 2016.
Ključne riječi: Samoodređenost ; osobine ličnosti ; konzumiranje alkohola ; studentska naselja
( Self-determination ; personality traits ; acohol consumption ; student dormitories )
Sažetak:
Iako teorija samoodređenja predstavlja makro teoriju ljudske motivacije, njezina uloga u predikciji konzumiranja alkohola provjeravana je u manjoj mjeri. Cilj ovog rada je istražiti ulogu nekih konstrukata teorije samoodređenja i osobina ličnosti u predikciji konzumiranja alkohola među 438 studenata Sveučilišta u Zagrebu koji borave u studentskim naseljima. Istraživanje je provedeno na kvotnom uzorku s obzirom na spol i područje studiranja (37.9% mladića i 62.1% djevojaka ; Mdob=19.62, SD=0.826), pri čemu su primijenjeni: Skala samoodređenja (Sheldon i Deci, 1993) ; adaptirana inačica Skale općenitih uzročnih orijentacija (Deci i Ryan, 1985) ; subskala potrebe za autonomijom Skale temeljnih psiholoških potreba (Gagné, 2003) ; Upitnik percipirane podrške autonomiji (Williams i Deci, 1996) ; International Personality Item Pool (IPIP50) – skale ektraverzije, savjesnosti i neuroticizma te pitanja o učestalosti konzumiranja alkohola. Provedene su odvojene hijerarhijske regresijske analize za mladiće i djevojke, pri čemu su kao prediktori uključene osobine ličnosti, uzročne orijentacije, samoodređenost, potreba za autonomijom i percipirana podrška autonomiji. Kriterij je operacionaliziran brojem dana u posljednjih 30 dana u kojima je osoba konzumirala alkohol. Predloženi model objasnio je 13.1% varijance ovog kriterija među mladićima, pri čemu se ekstraverzija pokazala značajnom odrednicom. Među djevojkama, model je objasnio 10.9% varijance konzumiranja alkohola, pri čemu su značajni prediktori ekstraverzija i autonomna uzročna orijentacija. Rezultati ukazuju na zaključak kako je prilikom planiranja preventivnih intervencija potrebno uvažavati nalaze da različiti prediktori determiniraju konzumiranje alkohola među mladićima i djevojkama u studenskim naseljima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Nije objavljen
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
Upisao u CROSBI: Dijana Jerković (dijana.jerkovic@stud.erf.hr), 12. Ožu. 2016. u 18:38 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4