crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 805682

Zbornik radova

Autori: Mavrinac, Suzana; Ćoso, Bojana; Brekalo Marija
Naslov: Stavovi o demenciji zdravstvenog, nezdravstvenog osoblja i korisnika doma za starije i nemoćne osobe
( Attitudes toward dementia: A case of healthcare staff, non-healthcare staff and users of long-term care in retirement home )
Izvornik: 4th international scientific conference All about people: Society and science for intgrated care of people, Maribor, March 11-12 2016 / Filej, Bojana (ur.). - Maribor : Alma Mater Europaea - ECM , 2016. 51-52 (ISBN: 978-961-6966-14-6).
Skup: 4th international scientific conference All about people: Society and science for intgrated care of people
Mjesto i datum: Maribor, Slovenija, 11.-12.03.2016.
Ključne riječi: demencija; stavovi o demenciji; zdravstveno osoblje; nezdravstveno osoblje; dom za starije i nemoćne osobe
( dementia; attitudes toward dementia; healthcare stuff; non-healthcare stuff; retirement home )
Sažetak:
Demencija se definira kao poremećaj kognitivnih aktivnosti koji uvelike otežava svakodnevicu, kako oboljelima tako i osobama koje ih okružuju. Incidencija demencije u svijetu u velikom je porastu, a samim time potreba za educiranim medicinskim osobljem te adekvatnom skrbi i njegom dementnih osoba postaje nezanemariva. S obzirom na isto, otvara se pitanje adekvatne institucionalizacije pacijenata koji boluju od demencije. U Hrvatskoj se danas osobe oboljele od demencije smještaju u ustanove socijalne skrbi kao što su domovi za starije i nemoćne osobe. Pri tome stavovi o demenciji zaposlenika i korisnika domova do sada nisu ispitivani, iako je poznat njihov utjecaj na adekvatnost skrbi dementnih osoba. Skala stavova u demenciji (DAS) korištena je kako bi ispitali stavove o demenciji na dva faktora, ugodnosti u kontaktu s dementnim osobama te znanju o demenciji. Ispitanici su bili podijeljeni u tri skupine: zdravstveno i nezdravstveno osoblje koje je u svakodnevnom doticaju s dementnim osobama te korisnike koji povremeno susreću pacijente s odjela za dementne korisnike. Zdravstvene djelatnike u domu u kojem je provedeno istraživanje čine medicinske sestre, njegovateljice, fizioterapeuti i radni terapeut. Nezdravstveno osoblje čine spremačice, pralje, servirke, domari i recepcionarke. Rezultati su pokazali kako postoji potreba za edukacijom zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja u radu s dementnim osobama. Pretpostavka je kako bi primjerena edukacija zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika o postupanju i brizi o dementnim osobama povećala znanje o bolesti i ugodnost u radu te stoga i kvalitetnije odrađenom poslu. Činjenica je kako je ova bolest vrlo progresivna te poprima epidemiju novoga doba. Nesvrstavanje i nekategorizacija pružanja smještaja i brige o dementnim osobama prema educiranosti osoblja, direktno dovodi u pitanje njihov položaj i uskraćivanje kvalitetne zdravstvene skrbi. Rezultati su također pokazali kako je potrebno edukacijom utjecati na stavove o demenciji kod ostalih korisnika doma.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Bojana Coso (coso.bojana@gmail.com), 13. Ožu. 2016. u 23:53 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4