crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 807020

Zbornik radova

Autori: Plavšić, Marlena
Naslov: Institucionalna i vaninstitucionalna skrb i podrška starijim osobama
( Institutional and noninstitutional care and support to elderly )
Izvornik: Psihologija starenja pogled u budućnost: knjiga sažetaka / Despot Lučanin, Jasminka ; Černja, Iva ; Lopižić, Josip ; Rudolfi, Nelija (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo ; Hrvatska psihološka komora ; Društvo psihologa u Splitu , 2015. 228-228 (ISBN: 978-953-55079-3-2).
Skup: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija starenja pogled u budućnost
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 4.-7.11.2015.
Ključne riječi: institucionalna skrb; vaninstitucionalna skrb; podrška starije osobe
( institutional care; noninstitutional care; support to elderly )
Sažetak:
Oblici skrbi i podrške koje starije osobe trebaju povezani su s prvenstveno s njihovim stupnjem funkcionalnosti i zdravljem, ali i brojnim demografskim faktorima, među kojima važno mjesto imaju promjene u strukturi i veličini obitelji. Obitelji su manje, obitavaju više u gradovima, okupljaju manje generacija, pri čemu starije osobe sve više žive same. Sve je više starijih osoba koje u situacijama privremenog ili trajnijeg slabijeg funkcioniranja trebaju podršku ili neke usluge skrbi u zajednici, bilo kao komplementarno nečemu što već dobivaju od svoje obitelji ili prijatelja, bilo kao nešto što od njih uopće ne dobivaju. Usluge skrbi i podrške starijim osobama mogu biti raznolike, a i modeli kojima se te usluge provode pokazuju različite opcije. Jedna od podjela je na usluge koje se dobivaju u instituciji, s ciljem potpunijeg zbrinjavanja osobe u potrebi i na one koje se dobivaju izvan institucije, s ciljem odgađanja ili izbjegavanja smještaja osobe u instituciju skrbi kako bi se što duže očuvala njezina autonomija. Okrugli stol propituje odnos između institucionalne i vaninstitucionalne skrbi na primjerima iz prakse u Hrvatskoj. Cilj mu je usporediti neke od postojećih modela, vidjeti u čemu su komparabilni, komplementarni ili kompetitivni. Osim prikaza vrsta usluga i podrške starijim osobama, dotiču se i usluge i podrške njihovim obiteljima i osobama koje rade sa starijima. Razmatra se korist za korisnike i korisnice usluga i podrške, korist za pružatelje usluga, korist za zajednicu. Navode se najčešći izazovi i problemi u radu, načini njihovog rješavanja te uloga psihologa/psihologinje u procjeni, oblikovanju, pružanju, promoviranju i vrednovanju usluga. Pružanje usluga skrbi i podrške razmatra se i s obzirom na to u kojoj se mjeri pokušava održati ravnoteža između autonomne brige starije osobe i brige zajednice o njoj. Svaka osoba pod utjecajem je obitelji, socijalnih mreža, organizacija u kojima (su)djeluje, zajednica kojima pripada, a istodobno i sama utječe na njih. Stoga je jedna od važnih tema i u kojoj mjeri starije osobe sudjeluju u kreiranju usluga i koje im trebaju.
Vrsta sudjelovanja: Ostalo
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita,Psihologija,Socijalne djelatnosti
Upisao u CROSBI: Marlena Plavšić (marlena.plavsic@unipu.hr), 23. Ožu. 2016. u 12:11 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4