crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 807028

Zbornik radova

Autori: Plavšić, Marlena; Ambrosi-Randić, Neala
Naslov: Mudrost i teška životna iskustva
( Wisdom and difficult life experiences )
Izvornik: Psihologija starenja pogled u budućnost: knjiga sažetaka / Despot Lučanin, Jasminka ; Černja, Iva ; Lopižić, Josip ; Rudolfi, Nelija (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo ; Hrvatska psihološka komora ; Društvo psihologa u Splitu , 2015. 176-176 (ISBN: 978-953-55079-3-2).
Skup: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa: Psihologija starenja pogled u budućnost
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 4.-7.11.2015.
Ključne riječi: mudrost; životna iskustva; humor; otvorenost; emocionalna regulacija; reminiscencija
( wisdom; life experiences; humour; openness; emotional regulation; reminiscence )
Sažetak:
Iako danas još uvijek ne postoji jednoznačna definicija mudrosti, autori i autorice u ovome području slažu se da je to multidimenzionalni konstrukt u kojem se isprepliću napredna kognitivna i emocionalna obilježja. Mudre su osobe one koje su sposobne prihvatiti životna ograničenja, sagledati probleme s različitih aspekata i integrirati proživljena iskustva. No mudrost se ne povećava automatski u funkciji dobi. Teorije mudrosti, cjeloživotne perspektive razvoja u odrasloj dobi i literatura osobnog razvoja podržavaju ideju da životna iskustva imaju važnu ulogu u razvoju mudrosti. Osobe koje su se uspješno nosile s problemnim životnim situacijama, poput kriza, patnje, zdravstvenih tegoba i koje su iskoristile takva teška iskustva kao prigode za rast i razvoj, vjerojatnije je da će postati mudrije. U radu se, polazeći od multidimenzionalnog konstrukta mudrosti, provjerava ima li razlike u različitim dimenzijama mudrosti osoba odrasle dobi s obzirom na količinu doživljenih teških životnih iskustava. Uzorak su činile 323 osobe dobnog raspona od 18 do 88 godina. Za mjerenje mudrosti primijenjena je skala samoprocjene mudrosti (The Self- Assessed Wisdom Scale, Webster, 2003, 2007) koja se sastoji od pet faktora: iskustvo, emocionalna regulacija, reminiscencija/ reflektiranje, humor i otvorenost. Za procjenu količine teških životnih iskustava postavljena su dva pitanja zatvorenog tipa. Analiza pokazuje da najstarija skupina ispitanih, kao i ona s najviše teških životnih iskustava postižu najviše rezultate na faktorima iskustva i reminiscencije. Mlađa grupa odraslih i ona koja procjenjuje da joj je život podjednako težak kao i drugima postižu više rezultate na faktorima humora i otvorenosti. Nalazi se objašnjavaju iz perspektive cjeloživotnog razvoja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Marlena Plavšić (marlena.plavsic@unipu.hr), 23. Ožu. 2016. u 12:22 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4