crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 807406

Disertacija

Autor: Špoljarević, Marija
Naslov: Fiziološki odgovor kultivara soje na abiotski stres
( The physiological response of soybean cultivars to abiotic stress )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Poljoprivredni fakultet Osijek
Sveučilište: Sveučilište u Osijeku
Mjesto: Osijek
Datum: 15.03.
Godina: 2016
Stranica: 194
Mentor: Teklić, Tihana
Neposredni voditelj: Andrić, Luka
Ključne riječi: soja ; sortna specifičnost ; abiotski stres ; osmotski stres ; sušni stres ; solni stres ; temperaturni stres.
( soybean ; varietal specificity ; abiotic stress ; osmotic stress ; drought stress ; salt stress ; temperature stress )
Sažetak:
Tolerantnost na stres je značajan preduvjet za uspješnu proizvodnju soje u sve zahtjevnijim agroekološkim uvjetima, a među različitim vrstama abiotskog stresa ističu se sušni, temperaturni i solni stres. Cilj ove disertacije je bio istražiti neke od fizioloških mehanizama reakcije soje na navedene vrste stresa. Istraživanja su provedena sa šest kultivara soje u fazi klijanja te dva kultivara u fazi cvatnje. U prvom pokusu je sjeme soje naklijavano u papirnim ručnicima natopljenim vodom ili otopinom koja je imala određeni osmotski potencijal. Primijenjene su po dvije razine sušnog (otopina PEG 5% i 10%), solnog (otopina NaCl 50 i 100 mM) i temperaturnog stresa (10°C i 30°C, voda) te kontrola (20°C, voda) tijekom 7 dana. Osim % klijavosti, mase klijanca i hipokotila, analiziran je sadržaj vodikovog peroksida, prolina, fenola, intenzitet lipidne peroksidacije te ukupna i specifična aktivnost enzima askorbat-peroksidaze, katalaze, gvajakol-peroksidaze i glutation-reduktaze u hipokotilu. Najjači stresni učinak imali su viša razina sušnog stresa (PEG 10%) te niska temperatura (10°C). Visoka temperatura je djelovala povoljno na razvoj klijanaca, a blagi sušni stres (PEG 5%) je imao „priming“ efekt i povećao klijavost. Odabrana dva kultivara su u drugom eksperimentu uzgojena u posudama s tlom na otvorenom do faze cvatnje (R2), nakon čega su izložene različitoj temperaturi (30°C, 10°C i 20°C kao kontrola) tijekom tri dana u klima komori. U najrazvijenijoj troliski su analizirani sadržaji fotosintetskih pigmenata i pokazatelji učinkovitosti fotosinteze, te svi prethodno navedeni pokazatelji reakcije biljke na stres. Vrlo značajan utjecaj tretmana u obje razvojne faze soje, potvrđuje da su primijenjeni tretmani izazvali oksidacijski stres i obrambene reakcije soje na molekularnoj razini. U cjelini, ukupne aktivnosti ispitivanih enzima su bile veće u klijanju na 10°C, a u cvatnji na 30°C, što sugerira različitost stresnog efekta ambijentalne temperature ovisno o fazi razvoja soje.
Projekt / tema: 079-0790494-0559
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Biologija,Poljoprivreda (agronomija)
Puni text rada: 807406.spoljarevic_2016_fizioloski_odgovor_kultivara_soje_na_abiotski_stres.pdf (tekst priložen 29. Svi. 2019. u 11:12 sati)
URL Internet adrese: https://repozitorij.fazos.hr/islandora/object/pfos%3A1755/datastream/PDF/view
Upisao u CROSBI: Tihana Teklić (tteklic@pfos.hr), 26. Ožu. 2016. u 00:09 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4