Genetička predispozicija za nepodnošenje laktoze (CROSBI ID 226494)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Škaro, Vedrana
hrvatski
Genetička predispozicija za nepodnošenje laktoze
Simptomi nepodnošenja laktoze variraju od osobe do osobe, ovisno o količini konzumirane laktoze, stupnju nedostatka enzima laktaze i namirnicama kojima se laktoza unosi u organizam. Kod pojave abdominalnih simptoma povezanih s konzumacijom laktoze važno je utvrditi radi li se o trajnom ili prolaznom nedostatku enzima koji ju razgrađuje kako bi se primijenio adekvatan tretman za rješavanje uzroka simptoma. Naime, uzrok može biti genetička predispozicija ili oštećenje sluznice tankog crijeva do kojeg može doći uslijed infekcije, učestalih prolijeva, celijakije, Chronove bolesti, kemoterapije i sl. U slučaju kada je se radi o nasljednom nedostatku laktaze problem nepodnošenja laktoze se može riješiti adekvatnom prehranom. Ukoliko se mlijeko i mliječni proizvodi eliminiraju iz prehrane, važno je, posebice kod djece, da se kalcij i vitamin D nadoknade iz drugih izvora kako posljedično ne bi došlo do neadekvatne mineralizacije kostiju. Ukoliko genetička analiza pokaže da ne postoji predispozicija za intoleranciju laktoze, traženje primarnog uzroka gastrointestinalnih tegoba treba usmjeriti prema drugoj dijagnozi.
laktoza; intolerancija; genetička predispozicija; pirosekvenciranje
nije evidentirano
engleski
Genetic Predisposition for Lactose Intolerance
nije evidentirano
lactose; intolerance; genetic predisposition; pyrosequencing
nije evidentirano