crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 817239

Disertacija

Autor: Willer-Gold, Jana
Naslov: Minimalistički pristup strukturi glagolskih skupina sa složenom dopunom u hrvatskome jeziku
( Minimalist approach to structure of verbal phrases with complex complement in Croatian language )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 21.07.
Godina: 2013
Stranica: 324
Mentor: Mihaljević, Milan ; Erdeljac, Vlasta
Ključne riječi: to+CP; snažan otok; rečenična nominalizacija; propozicijski glagoli; obrojčenje; minimalistički pristup; topikalizacija rečenične dopune
( to+CP; strong island; clausal nominalisation; proposition verbs; numeration; minimalism; topicalised clausal complements )
Sažetak:
Svrha je ovoga rada ukazati na do sada slabo istraživanu ulogu koju rečenična nominalizacija ima u interpretaciji snažnog otoka (CP) kao stare obavijesti (topik) s ciljem da se ponudi jedinstveni pristup primjera topikalizacije rečenične dopune spojene unutar i izvan glagolske skupine. Za predmet istraživanja odabrana je rečenična dopuna propozicijskih glagola u hrvatskom, argument to+CP (DP). Provedena analiza je pokazala da derivacija argumenta propozicijskih glagola pretpostavlja na sintaktičkoj razini, sročnost u Phi-obilježjima CP i odrednika to (D), tj. rečeničnu nominalizaciju ; na semantičkoj razini, primjenu ∃-tipa te ∃!-tipa promjene, tj. rečeničnu indeksikalizaciju ; te na razini obavijesnog ustrojstva osjetljivost na diskurs i obavijesnu vrijednost iskaza, glavne rečenice. U teorijskom je razmatranju hrvatskih primjera prednost dana teoriji ogoljene frazne strukture, u okviru minimalističkog pristupa te je pokazano da nije potrebno izvršiti prilagodbu postojećeg minimalističkog modela gramatike kako bi se opisala derivacija jedinica koje su osjetljive na vrijednosti obavijesnog ustrojstva, kao što je D. Snažni je otok izjednačen s argumentom. Rad zaključujemo pregledom mehanizama topikalizacije rečenične dopune u jezicima u kojima djeluje proces rečenične nominalizacije (hrvatski i grčki) te u onima u kojima ne djeluje (romanskim i germanski jezici).
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: Jana Willer Gold (jwgold@ffzg.hr), 20. Svi. 2016. u 15:04 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4