crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 817518

Zbornik radova

Autori: Momirović, Aleksandar
Naslov: Povezanost rezultata jednog projektivnog testa s nekim uobičajenim psihodijagnostčkim tehnikama
( Correlation of a projective test with some common psychodiagnostic techniques )
Izvornik: XX Dani psihologije u Zadru - sažetci priopćenja / Penezić, Zvjezdan ; Slišković, Ana ; Čubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena, Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru , 2016. 102-102 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: XX Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 19-21.05.2016.
Ključne riječi: Wartegg test crteža ; multivarijatna analiza ; klinička evaluacija
( Wartegg drawing test ; multivariate analysis ; clinical evaluation )
Sažetak:
Na uzorku od 313 ispitanika, pacijenata Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, ispitana je ovezanost rezultata na Wartegg testu crteža s rezultatima baterije 6 upitnika ličnosti nastalih na osnovi kibernetičke teorije konativnog funkcioniranja, koji mjere intenzitet neurotske astenije, agresivnosti, konverzivnosti, psihotičke disocijacije, regresije i intro-ekstroverzije, te 2 testa sposobnosti, testa šifriranja SR-1, koji mjeri sposobnost sekvencijalne obrade, i testa SM-7, koji mjeri sposobnost simultane obrade. Podaci upitnika ličnosti su izračunati kao ponderirane standardne vrijednosti na pojedinim skalama, rezultati testova sposobnosti su standardizirani po dobi ispitanika, a podaci s projektivnog testa su normalizirani i standardizirani. Faktorska analiza glavnih komponenata je rezultirala s 5 značajnih faktora, odgovornih za 60% ukupne varijance, pri čemu su pojedini faktori definirani kao 1. generalna psihopatologija (s manjim udjelom neobičnih reakcija na projektivnom testu), 2. faktor neobičnih reakcija na Wartegg testu (s manjim udjelom testa sposobnosti), 3. rezultati testova sposobnosti, s manjim udjelom neobičnih reakcija na projektivnom testu, što sugerira dozu kreativnosti), 4. faktor primarne (ekstrovertne) agresivnosti, blago povezan s nekim neobičnim reakcijama na nekim stimulusima projektivnog testa i 5. faktor introverzije, blago povezan s neobičnim reakcijama na nekim drugim stimulusima Wartegg testa. Metodom kanoničke korelacijske analize nađena je jedna niska no značajna kanonička korelacija od 0, 334. Kanonička diskriminativna analiza u Mahalanobisovom prostoru, koja omogućuje određivanje nezavisnog doprinosa svake pojednine varijable ukupnoj razlici između grupa, rezultirala je jednom značajnom diskriminativnom dimenzijom, odgovornom za 80% varijance razlika između promatranih grupa (tri grupe: pacijenti s poremećajem osobnosti, oni koji su došli zbog zlouporabe opojnih droga, te osobe bez postavljene dijagnoze). Može se zaključiti da postoji niska, ali značajna povezanost rezultata na Wartegg projektivnom testu s rezultaima uobičajnihpsihodijagnostičkih tenika. Osim toga vidljivo je da rezultati na Wartegg testu ne ovise samo o psihopatološkim simptomima, već su dijelom i mjera kreativnosti, odnosno originalnosti ispitanika.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Puni text rada: 817518.wart.pdf (tekst priložen 23. Sij. 2018. u 12:40 sati)
Upisao u CROSBI: Aleksandar Momirović (aleksandar.momirovic@stampar.hr), 23. Svi. 2016. u 10:21 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4