crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 817545

Zbornik radova

Autori: Ivanec, Dragutin; Modić Stanke, Koraljka; Tomić, Ivan;
Naslov: Što sam više to manje boli – ovisnost praga boli o prostornom odnosu ispitanika i eksperimentatora
( The higher I am it hurts me the less - dependency of pain threshold on spatial relation between participant and experimenter )
Izvornik: XX. Dani psihologije u Zadru. Sažetci priopćenja. / Penezić, Zvjezdan ; Slišković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea ; (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru Odjel za psihologiju , 2016. 79-79 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: XX. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 19-21.05. 2016.
Ključne riječi: Prag boli za mehanički pritisak; Dominantnost; Spolne razlike; Odnos ispitanik eksperimentator
( Pain threshold for mechanical pressure; Dominance; Sex differences; Relation experimenter-participant )
Sažetak:
Varijacije među ljudima u bolnoj osjetljivosti, uspoređujući ih s onima iz drugih osjetno perceptivnih sustava su relativno velike. To se odnosi i na prag boli za koji se smatra da je relativno stabilan i s malim varijacijama, jer je to prva obrana organizma pri detekciji štetnih podražaja. Relativno je veliki broj psiholoških čimbenika koji doprinose tim razlikama, odnosno koji mogu mijenjati mjere bolne osjetljivosti. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da induciranje submisivnosti ili dominantnosti u odnosu eksperimentatora i ispitanika može utjecati na mjere bolne osjetljivosti. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati kako prostorni odnos eksperimentatora i ispitanika, a koji se implicitno može tumačiti kao odnos prostorne dominantnosti/submisivnosti može djelovati na veličinu praga boli za mehanički pritisak. U istraživanju je sudjelovalo 137 ispitanika koji su po slučaju bili svrstani u dvije eksperimentalne situacije. U jednoj je eksperimentator u odnosu na ispitanika bio tako postavljen da je bio na višoj prostornoj poziciji (sjedio je na visokoj stolici a ispitanik na niskoj - eksperimentator dominantan), a druga je bila obrnuta (ispitanik je sjedio na visokoj stolici, a eksperimentator na niskoj – ispitanik dominantan). Isti je eksperimentator bio u obje situacije, a ispitanicima je mjerio prag boli za mehanički pritisak na prstima obje ruke. Rezultati su pokazali da postoji jasan i statistički značajan odnos u veličini praga boli između dvije situacije. Kada su ispitanici bili dominantni njihov prag boli bio je viši. Analizirane su i spolne razlike jer se pokazalo da su muškarci redovito osjetljiviji na različite eksperimentalne manipulacije pri mjerenju bolne osjetljivosti. Postojala je statistički značajna interakcija spola i dominantnosti. Kod oba spola prag je bio veći u situaciji dominantnosti ispitanika, ali je kod žena učinak bio manji. Kad su ispitanici bili submisivni spolnih razlika nije bilo. Rezultati indiciraju da suptilna manipulacija dojmom fizičke dominantnosti i submisivnosti u odnosu eksperimentatora i ispitanika može biti čimbenik značajne modulacije u pragu boli za mehanički pritisak, što ima svoje kako teorijske, tako i metodološke implikacije.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Dragutin Ivanec (divanec@ffzg.hr), 23. Svi. 2016. u 11:59 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4