crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 817560

Zbornik radova

Autori: Šimunić, Ana; Gregov, Ljiljana; Proroković, Ana
Naslov: KONFLIKT RADNE I OBITELJSKE ULOGE I NEKE RADNE I OBITELJSKE KARAKTERISTIKE KOD MUŠKARACA I ŽENA RAZLIČITIH RAZINA TEŽNJE K POSTIGNUĆU
( WORK-FAMILY CONFLICT AND SOME WORK AND FAMILY CHARACTERISTICS IN MEN AND WOMEN OF DIFFERENT STRIVING FOR ACHIEVEMENT LEVELS )
Izvornik: XX. dani psihologije u Zadru : [sažetci priopćenja] / Penezić, Zvjezdan ; Slišković, Ana ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea (ur.). - Zadar : Sveučilište, Odjel za psihologiju , 2016. (ISBN: 978-953-331-103-6).
Skup: XX. dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 19-21.05.2016.
Ključne riječi: težnja k postignuću; konflikt radne i obiteljske uloge; psihološki zahtjevi posla; kvaliteta obiteljskog funkcioniranja; socijalna podrška
( striving for achievement; work-family conflict; psychological job demands; quality of family functioning; social support )
Sažetak:
U dosadašnjim istraživanjima je dobiveno da je veća težnja k postignuću povezana s procjenama veće razine konflikta radne i obiteljske uloge, a i s nekim prediktorima veće razine ovog konflikta. Međutim, uglavnom nisu dobivene značajne razlike u konfliktu radne i obiteljske uloge s obzirom na spol, iako se pokazalo da muškarci imaju u prosjeku veću razinu težnje k postignuću od žena. Cilj ovog istraživanja je stoga bio ispitati razlike u konfliktu radne i obiteljske uloge te nekim karakteristikama radne i obiteljske uloge s obzirom na spol i razinu težnje k postignuću ispitanika. Pritom je ispitana i interakcija spola i razine težnje k postignuću. U istraživanju je sudjelovalo 913 zaposlenih muškaraca (N=462) i žena (N=451). Svi ispitanici su bili roditelji u braku s također zaposlenim supružnikom. Za svrhe ovog istraživanja ispitanici su kategorizirani u dvije kategorije prema razini težnje k postignuću izražene na Subskali za ispitivanje težnje k postignuću (uspjehu, natjecanju i moći) iz Skale konflikta rodnih uloga (O'Neil i sur., 1986). Uz navedenu mjeru su, uz pitanja o demografskim podatcima, korištene Skala konflikta radne i obiteljske uloge, Skala za ispitivanje socijalne podrške od obitelji i nadređenoga, Skala negativnih efekata organizacije radnog vremena, Skala psiholoških zahtjeva i kontrole posla i Skala kvalitete obiteljskog funkcioniranja. Nije nađena razlika u procjenama konflikata radne i obiteljske uloge s obzirom na spol, ali su utvrđene veće procjene konflikata, posebice ometajućeg utjecaja obitelji na posao, kod onih s većom težnjom k postignuću kod oba spola. Nepovoljnije procjene socijalne podrške na poslu i u obitelji i kvalitete obiteljskog funkcioniranja dobivene su kod onih s većom razinom težnje k postignuću. Nisu dobivene značajne interakcije spola i težnje k postignuću, no post-hoc analize pokazale su da se percepcija negativnijih efekata radnog vremena na izvanradni život kod muškaraca u odnosu na žene istakla samo kod veće razine težnje k postignuću, a procjena veće socijalne podrške od obitelji kod muškaraca je izražena samo kod onih s nižom razinom težnje k postignuću. Može se reći da uzimanje u obzir težnje k postignuću uz spol ispitanika doprinosi dosadašnjim saznanjima posebice kad se radi o prediktorima konflikta radne i obiteljske uloge.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ana Šimunić (asimunic@unizd.hr), 23. Svi. 2016. u 12:41 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4