crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 818320

Zbornik radova

Autori: Krznarić, Tina; Huić, Aleksandra; Kamenov, Željka
Naslov: Efekti akterovog i partnerovog atribucijskog stila na komunikaciju prilikom sukoba u intimnoj vezi
( Actor's and partner's effects of atributional style on communication during conflicts in close relationships )
Izvornik: XX. Dani psihologije u Zadru (20th Psychology days in Zadar), sažetci priopćenja / Penezić, Z. ; Slišković, A. ; Ćubela Adorić, V. ; Gregov, Lj. ; Nikolić, M. ; Nekić, M. ; Ombla, J. ; Šimunić, A. ; Tokić, A. (ur.). - Zadar :
Skup: XX. Dani psihologije u Zadru (20th Psychology days in Zadar)
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 19. - 21.5.2016.
Ključne riječi: komunikacija; sukob; atribucijski stil; ljubavni parovi
( communication; conflict; attributional style; couples )
Sažetak:
U svakom bliskom odnosu u nekom trenutku dođe do sukoba, no ono što je bitno za kvalitetu odnosa je način na koji se sukob rješava. Od tri stila komunikacije prilikom sukoba, obrazac konstruktivne komunikacije povezan je sa zadovoljstvom i kvalitetom intimnog odnosa, dok su obrazac uzajamnog izbjegavanja rasprave i suzdržavanja, te obrazac u kojem jedan partner zahtijeva promjene a drugi se povlači prediktivni za razvod i prekid veze. Prevladavajući obrazac komunikacije prilikom sukoba u vezi povezan je s percepcijom uzroka događaja u vezi, odnosno atribucijama ponašanja partnera. Istraživanja intimnih odnosa pokazuju da su partneri nezadovoljni vezom skloni atribuiranju uzroka negativnih događaja tako da uzrok pripisuju partneru, smatraju ga stabilnim i nepromjenjivim te globalnim. Osobe koje su zadovoljne vezom sklone su atribucijama koje umanjuju značaj negativnih događaja, pripisujući ih uzrocima izvan partnera te smatrajući ih nestabilnim i specifičnim. U istraživanju je sudjelovalo 150 parova u dobi od 18 do 30 godina. Svaki partner nezavisno je popunio upitnik koji je sadržavao instrumente namijenjene mjerenju atribucijskog stila te stilova komunikacije prilikom sukoba. Cilj istraživanja bio je utvrditi ulogu atribucijskog stila svakog partnera u komunikaciji prilikom sukoba u vezi. Zanimalo nas je u kojoj se mjeri stil komunikacije jednog partnera može predvidjeti na osnovi njegovog atribucijskog stila te pridonosi li tome i atribucijski stil drugog partnera, vodeći pritom računa o spolu partnera. Kako bi se jasnije utvrdio doprinos partnerovih karakteristika stilu komunikacije prilikom sukoba, podaci su analizirani na individualnoj i na dijadnoj razini. Nizom provedenih analiza utvrđen je doprinos atribucijskog stila pojedinca, ali i atribucijskog stila partnera, u objašnjavanju komunikacije prilikom sukoba u bliskoj vezi. Doprinos dijadnih istraživanja je stavljanje naglaska na značajke svakog od partnera u odnosu, ali i na međusobnu interakciju tih njihovih značajki, što može pridonijeti spoznajama korisnim za praktični rad s intimnim parovima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Tina Krznarić (tkrznari@ffzg.hr:krznaric.tina@gmail.com), 27. Svi. 2016. u 09:59 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4