crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 818471

Zbornik radova

Autori: Košćec, Adrijana
Naslov: Šaputanje na jastuku - Razumijevanje preporuka higijene spavanja
( Pillow Talk - Understanding Sleep Hygiene Recommendations )
Izvornik: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa. Psihologija starenja - pogled u budućnost. Sažeci priopćenja. / Despot Lučanin, Jasminka ; Černja, Iva ; Lopižić, Josip ; Rudolfi, Nelija (ur.). - Jastrebarsko : Naklada Slap , 2015. .
Skup: 23. godišnja konferencija hrvatskih psihologa. Psihologija starenja - pogled u budućnost
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 04-07.11.2015.
Ključne riječi: spavanje; jutarnjost-večernjost; higijena
( sleep; morningness-eveningness; hygiene )
Sažetak:
Kada, kako i koliko treba spavati? Zdravorazumska promišljanja o ovim naizgled jednostavnim pitanjima lako mogu dovesti do obiteljske rasprave, prijateljske prepirke ili pak vršnjačke osude. Svatko od nas dobro zna odgovore na ova pitanja. Psihologija i medicina spavanja utvrdile su različite zakonitosti vezane uz karakteristike zdravog i promijenjenog ljudskog spavanja i dnevnog funkcioniranja. Na osnovi tih spoznaja oblikovan je sustav preporuka za zdravo spavanje i zdravu budnost pod nazivom „pravila higijene spavanja“. Međutim, kad govorimo o pravilima i preporukama higijene spavanja, rijetko je sasvim jasno na koga se one točno odnose i pod kojim uvjetima. Rezultati istraživanja u ovom području brojni su i iscrpni, no interindividualne razlike u potrebama i preferencijama vezanim uz spavanje ponekad su toliko velike da se opiru generalizaciji. Ovaj se paradoks nešto lakše može razumjeti ako znamo da je jedan od najvažnijih čimbenika koji određuje karakteristike ljudskog spavanja - dob. Karakteristike spavanja mijenjaju se tijekom životnog ciklusa pojedinca, a promjene se očituju kako u rasporedu spavanja tijekom 24-satnog perioda, tako i u unutarnjoj strukturi spavanja. Od najranije dobi do starosti ciklus budnosti i spavanja se uspostavlja i mijenja pod utjecajem složenog međudjelovanja bioloških, bihevioralnih i socijalnih čimbenika. Polaznici radionice upoznat će se s osnovnim mehanizmima regulacije budnosti i spavanja - homeostatskim i cirkadijurnim procesima - kao i ključnim bihevioralnim i socijalnim čimbenicima koji utječu na karakteristike ritma budnosti i spavanja u različitim točkama životnog ciklusa pojedinca. Kroz analizu osnovnih preporuka higijene spavanja diskutirat će se o nekim uobičajenim problemima i poremećajima spavanja u djetinjstvu, adolescenciji, odrasloj dobi i starosti te o njihovoj prevenciji, identifikaciji i tretmanu.
Vrsta sudjelovanja: Demonstracija
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Adrijana Košćec Đuknić (akoscec@hrstud.hr), 28. Svi. 2016. u 15:40 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4