crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 818572

Zbornik radova

Autori: Despot Lučanin, Jasminka; Košćec Đuknić, Adrijana; Delale, Eva Anđela
Naslov: Važnost samoprocjena psihofizičkog stanja i kvalitete spavanja u predviđanju duljine života starijih osoba.
( The role of psycho-physical health self-assessments and quality of sleep in the prediction of survival in old persons )
Izvornik: Sažeci priopćenja 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa / Zarevski, Predrag ; Jurin, Tanja ; Modić Stanke, Koraljka (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu , 2015. 132-132 (ISBN: 978-953-175-463-7).
Skup: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrataska, 16-18.04.2015.
Ključne riječi: samoprocjena zdravlja; kvaliteta spavanja; duljina života; stare osobe
( health self-assessment; quality of sleep; survival; old persons )
Sažetak:
Novija istraživanja pokazuju značajnu ulogu psihofizičkih čimbenika, osobito samoprocjene zdravlja i funkcionalne sposobnosti, u prognozi duljine i kvalitete života u starosti. Suvremena istraživanja u području psihologije i medicine spavanja ukazuju da je odgovarajuća kvaliteta spavanja povezana s duljinom života. Spavanje oslabljene kvalitete može dodatno pogoršati zdravstveno stanje osobe, ali i doprinijeti slabljenju u funkcioniranju koje se obično pripisuje samom procesu starenja. Cilj je ovog rada ispitati doprinos samoprocjena psihofizičkog stanja i subjektivne kvalitete spavanja u prognozi duljine života starijih osoba. Sudionici longitudinalnog istraživanja su bili 561 korisnika 11 domova za starije i nemoćne osobe u Zagrebu (71.5% žena), prosječne dobi 79 godina (TR=56-96), ispitani 2008. i 2010. godine, a do 2015. godine je praćen njihov životni status. Promatrane varijable bile su: životni status, sociodemografske, samoprocjena zdravlja, funkcionalna sposobnost, depresivnost te subjektivna kvaliteta spavanja. Zdravstveno stanje sudionika bilo je kontrolirano. Podatke su prikupili uvježbani intervjueri strukturiranim intervjuom, individualno, te iz dokumentacije u ustanovi. U mjerenjima 2008. i 2010. godine utvrđena je statistički značajna povezanost subjektivne kvalitete spavanja sa samoprocjenama zdravlja i funkcionalne sposobnosti, različita za žene i muškarce (Pearsonov r od .20 do .32, p<.01), a preliminarni rezultati multivarijatnih analiza su pokazali da u određenju duljine života najsnažniji doprinos prognozi daje biološki status (dob i spol), a zatim ostale promatrane varijable. Nalazi ovog istraživanja interpretiraju se u okviru novijih istraživanja čimbenika duljine života, a mogu se primijeniti u ranom otkrivanju rizičnih skupina starijih osoba, s obzirom na kvalitetu i duljinu života.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://psihologija.ffzg.unizg.hr/uploads/19/2b/192b0408b4bc7e50bfac8cc1df8cbe5b/KNJIGA-SAZETAKA_22_DRZB.pdf
Upisao u CROSBI: Jasminka Despot Lučanin (jdespot@hrstud.hr), 30. Svi. 2016. u 08:16 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4