crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 818712

Zbornik radova

Autori: Ćoso, Bojana; Mavrinac, Suzana
Naslov: Diskrepancija stavova o demenciji: razlika između ugodnosti i znanja o demenciji kod opće populacije te zaposlenika i korisnika domova za starije osobe
( Discrepancy of attitudes toward dementia: the difference between social comfort and dementia knowledge in the general population and the employees and customers of homes for the elderly and infirm )
Izvornik: XX. Dani psihologije u Zadru: sažetci priopćenja / Penezić, Zvjezdan i sur. (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju Sveučilita u Zadru , 2016. 66 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: XX. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, 19-21.07.2016.
Ključne riječi: demencija; stavovi o demenciji; ugodnost u kontaktu; znanje o demenciji
( dementia; attitudes towar dementia; social comfort; dementia knowledge )
Sažetak:
Stavovi o demenciji pokazuju se kao iznimno značajni za adekvatnu skrb i opću dobrobit dementnih osoba, pri čemu se kao dva osnovna faktora izdvajaju ugodnost u kontaktu s dementnom osobom i znanje o demenciji. Dosadašnja strana istraživanja ukazala su na razlike u stavovima o demenciji između medicinskog osoblja i ispitanika koji nisu bili u kontaktu sa dementnim osobama, a općenito su dementne osobe procjenjivane manje pozitivno u odnosu na ostale korisnike ustanova. U Hrvatskoj ispitivanja stavova o demenciji nisu vršena, iako se bilježi značajan porast broja oboljelih koji se smještaju u nespecijalizirane ustanove poput domova za starije i nemoćne osobe. Kako bi ispitali stavove o demenciji na navedena dva faktora, ugodnosti u kontaktu s dementnim osobama te znanju o demenciji, korištena je Skala stavova o demenciji (DAS). U istraživanju je sudjelovalo 150 ispitanika, podijeljenih u pet skupina: medicinsko, nemedicinsko osoblje te korisnici doma za starije i nemoćne osobe koji ima odjel za dementne osobe i dvije kategorije opće populacija ispitanika (sa ili bez doticaja s dementnom osobom u posljednjih šest mjeseci). Rezultati su pokazali postojanje značajne razlike u znanju o demenciji i ugodnosti u kontaktu s dementnim osobama kod svih skupina ispitanika, osim kod opće populacije koja je u bliskoj prošlosti imala doticaj s dementnom osobom. Pri tome razlika kod svih skupina ide u istome smjeru te se znanje o demenciji pokazuje značajno više u odnosu na ugodnost u kontaktu. Diskrepancija je naročito vidljiva kod ispitanika koji su u svakodnevnom kontaktu s dementnim osobama u domu za starije i nemoćne. Rezultati ukazuju na nužnost dodatne edukacije kako bi se povećala ugodnost u kontaktu s dementnim osobama kod osoblja i korisnika ustanova za starije i nemoćne osobe. Istodobno, ukazuju i na potrebu edukacije opće populacije koja pokazuje značajno niže znanje o demenciji u odnosu na medicinsko osoblje.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Bojana Coso (coso.bojana@gmail.com), 30. Svi. 2016. u 14:47 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4