crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 819443

Zbornik radova

Autori: Brajša-Žganec, Andreja; Kaliterna Lipovčan, Ljiljana; Dević, Ivan
Naslov: Mišljenje hrvatskih stručnjaka o mjerenju dobrobiti djece i mladih
( Opinion of Croatian experts about measuring well- being of children and young people )
Izvornik: XX. Dani psihologije u Zadru / Penezić, Zvjezdan ; Slišković, Ana ; Čubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Nikolić, Matilda ; Nekić, Marina ; Ombla, Jelena ; Šimunić, Ana ; Tokić, Andrea (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru , 2016. 59-59 (ISBN: 978-953-331-102-9).
Skup: XX. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 19. - 21. svibnja 2016.
Ključne riječi: Dobrobit; djeca i mladi; Delphi metoda; longitudinalno mjerenje
( Well-being; Delphi method; longitudinal survey )
Sažetak:
Cilj rada je ispitati mišljenje hrvatskih stručnjaka pomoću Delphi metode o mogućnosti provođenja longitudinalne studije dobrobiti djece i mladih. U istraživanju je sudjelovalo 30 hrvatskih stručnjaka koji se na različite načine profesionalno bave djecom i mladima, a koji su u tri navrata odgovarali na pitanja o metodološkim izazovima ispitivanja dobrobiti djece i mladih (N1 (prvi val)=30 ; N2 (drugi val)=28, N3 (treći val)=28). Istraživanje je proveo tim stručnjaka iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar kao dio međunarodnog projekta mjerenja dobrobiti mladih – MYWEB (Measuring Youth Well-Being), koji uključuje 13 institucija iz 11 europskih zemalja. Cilj cijelog projekta, koji financira Europska komisija, jest procijeniti dostupnosti postojećih podataka, prioritete javnih politika usmjerenih na dobrobit djece i mladih, te razraditi metodološke izazove za provedbu buduće longitudinalne studije u EU. Podaci za ovu dionicu projekta prikupljeni su Delphi metodom koja se bazira na procesu prikupljanja znanja od grupe stručnjaka. Delphi metoda provodi se serijom upitnika koji se kombiniraju s kontroliranim povratnim mišljenjima (Adler i Ziglio, 1996), a omogućuje pouzdano i kreativno izražavanje ideja te prikupljanje informacija za donošenje odluka. Budući da o mjerenju dobrobiti mladih među stručnjacima još uvijek ne postoji slaganje te da nije posve jasno koje komponente dobrobiti trebaju biti uključene, Delphi metoda smatra se najprimjerenijom za ovaj istraživački problem. Između listopada 2014. i veljače 2015. hrvatski stručnjaci iz različitih područja vezanih uz djecu i mlade (državne i regionalne institucije, akademska zajednica, nevladine organizacije) ispunili su u tri navrata upitnike o konceptima dobrobiti djece mladih, potrebi njihovog istraživanja, mogućim metodološkim pristupima i indikatorima te su procjenjivali važnost takvog longitudinalnog praćenja za Hrvatsku i EU. U radu će biti detaljno prezentiran način provođenja Delphi studije na uzorku hrvatskih stručnjaka i osnovni nalazi u područjima: a) koncepta dobrobiti, b) definiranja uzorka ispitanika, c) određivanja indikatora dobrobiti, d) sudjelovanja djece i mladih u istraživanju, e) razradi metodologije, f) održivosti, tehničke izvedivosti i dugoročne isplativosti longitudinalnog istraživanja dobrobiti djece i mladih. Hrvatski stručnjaci se uglavnom slažu da je dobrobit djece i mladih ključni element politika usmjerenih ka toj skupini. Najvažnija područja u razvijanju budućih politika su: obrazovanje, zdravlje, obitelj i osobna dobrobit. Što se tiče provođenja longitudinalnog istraživanja, većina stručnjaka se slaže s tvrdnjom da bi direktna i indirektna korist od takvog istraživanja daleko nadmašila troškove provođenja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://www.unizd.hr/Portals/29/2016/XX%20Dani%20psihologije%20u%20Zadru%20-%20Summaries-sazetci.pdf
Upisao u CROSBI: Ivan Dević (Ivan.Devic@pilar.hr), 3. Lip. 2016. u 12:13 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4